main logo
5157

Spălare de bani și corupere electorală: 11 lideri teritoriali, reținuți

În contextul finanțări ilegale a partidelor și a coruperii electorale, dar și în baza declarațiilor persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, și acum colaborează cu ancheta, oamenii legii au efectuat peste 30 de percheziții în mai multe raioane ale țării în perioada 29-30 octombrie.

Spălare de bani și corupere electorală: 11 lideri teritoriali, reținuțiImagine simbol

Mai exact, perchezițiile au fost efectuate în localități precum Chișinău, Orhei, Florești, Sângerei, Dubăsari, Criuleni, Șoldănești, Ocnița, Edineț, Nisporeni, Cimișlia, transmite Știri.md.

Astfel, drept rezultat al acțiunilor desfășurate, au fost reținuți 11 lideri teritoriali ai organizației criminale Șor, au fost sechestrate mai multe bunuri pentru inițierea procedurilor de confiscare (inclusiv mijloace de transport și bunuri de lux) și ridicate mai multe telefoane mobile, tablete și stick-uri, care conțin informații importante pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în cauzele penale, mijloace bănești, materiale electorale, liste ale persoanelor vizate în anchetă, înscrisuri de ciornă, pliante, bannere, legitimații de partid, bonuri care confirmă anumite transferuri bănești și alte bunuri.  

Polițiștii menționează că unele dintre persoanele vizate în investigații colaborează cu organele de drept. În acest caz, oamenii legii recomandă în continuare cetățenilor să nu accepte bani în schimbul voturilor, aceasta constituind o contravenție care se sancționează cu amendă în mărime de până la 37.500 de lei. 

„Cei care colaborează cu organele de drept și oferă informații oamenilor legii sunt liberați de răspundere, conform legii”, declară reprezentanții IGP.

Amintim că Centrul Național Anticorupție (CNA) a aplicat până acum amenzi în sumă de peste două milioane de lei pentru corupere electorală. La această etapă, CNA are spre examinare circa 100 de procese-verbale recepționate de la Poliție. Potrivit legislației, pentru comiterea acestei contravenții, amenda variază între 25.000 și 37.500 de lei.

Începând cu 29 octombrie Poliția atenționează cetățenii prin SMS să raporteze toate tentativele de cumpărare a voturilor în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.

Citește și: Cetățenii, atenționați și în supermarketuri privind coruperea electorală

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării