main logo
1589

Soroca: Zilnic în râul Nistru se revarsă 1.000 metri cubi de deșeuri

Pentru mii de soroceni, primăvara vine la pachet cu o problemă de care nu pot scăpa de 20 de ani, și anume – mirosul insuportabil provocat de apele în două cu diferite deșeuri, ce se revărsă în râul Nistru.

Soroca: Zilnic în râul Nistru se revarsă 1.000 metri cubi de deșeuriSoroca: Zilnic în râul Nistru se revarsă 1.000 metri cubi de reziduri

Ecologiștii locali estimează că, zilnic, în fluviu ajung peste o mie de metri cubi. Primarul orașului spune că ar fi încercat să construiască o stație de epurare, într-un sat aflat la câțiva kilometri de Soroca. Ar fi contractat și un grant de cinci milioane de dolari, dar sătenii s-au opus. Recent, au mai avut loc discuții, de data aceasta cu un om de afaceri din România.  

Ana Sârbbu, reporte: Atunci când te plimbi în apropiere de Cetatea Soroca simți un miros insuportabil, care vine din această regiune – unde sunt țevi prin care se scurge apa reziduală din orașul Soroca și nu doar. Ulterior, ajunge în râul Nistru, ca mai apoi, pe mesele noastre”.

La nici 100 de metri de țevile de scurgere ne-am întâlnit cu moș Nicolae, care strânge, în fiecare dimineață, nutrețuri pentru animale, de pe malul râului. Vârstnicul spune că apa devine tot mai murdară pe an ce trece.

„Îi murdar, ce nu se vede? Ia apropiați-vă de mal și vedeți că totul e alb. Apa-i murdară. Asta-i problemă, nu-i a orașului. Dar lumea bea apă”, spune bărbatul.

Oleg Starciuc este salvamar de mai bine de 10 ani. Împreună cu pisicul său, bărbatul monitorizează coastele râului Nistru. Zilnic, peisajul îi taie răsuflarea, la propriu și la figurat: „De-ar fi să ajungeți anume atunci când dau drumul la toate apele reziduale prin canalizare în Nistru. Mirosul se simte până la fabrica de tricotaj. Dar oamenii care acolo locuiesc, nu-mi închipui ce fac”.

Tot despre mirosul insuportabil vorbesc și alți oameni care trec, în drum spre serviciu, pe aici: „De mulți ani, ehehe, de câtă vreme și o putoare aici. Acum încă nu-i, dar când dă căldurile apoi pe aici nu poți să treci”.

Între timp, primarul orașului Soroca susține că problema se trage încă din 2001, atunci când a fost închisă stația de epurare din satul Țekinovka, aflată pe teritoriul Ucrainei. Edilul ar fi încercat să atragă investiții în oraș pe parcursul anilor.

Victor Său, primarul orașului Soroca: „S-a atras un grant de cinci milioane de dolari ca să fie construită stația de epurare și trebuia dată în exploatare în 2011. Unii cetățeni nu au dorit să fie construit pe acel teritoriu stație de epurare și din situație de conflict Banca Mondială a retras banii și au investit în altă țară”.

Stația de epurare urma să fie construită la Egoreni, la doar 4 km de orașul Soroca. Mătușa Maria locuiește de 50 de ani aici și spune că a fost mare zarvă pe atunci: „Au fost împotrivă. Dacă bătea vântul de aicea și nu aveai cu ce respira. Nu au mai făcut, pentru că împuțea tot satul și fugeau toți de aici”.

Totodată, autoritățile locale din Soroca spun că, la finele lunii martie, au avut loc discuții cu un antreprenor din București pentru a construi o stație de epurare, prețul căreia s-ar ridica la peste 10 milioane de euro. Zilnic, în râul Nistru se revarsă peste o mie de metri cubi de reziduuri, spun ecologiștii din Soroca. 

Totuși, nu am reușit să aflăm cât de murdară este aceasta, pentru că nicio autoritate din domeniul protecției mediului nu a fi prelevat probe recente. Datorită stației de epurare, apa ar ajunge în râu curată, inclusiv pentru binele peștilor, iar sorocenii ar scăpa de izul insuportabil din oraș. Apa care ajunge în robinetele chișinăuenilor este filtrată de stația din Coșernița.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării