main logo
461

Sondaj: Moldovenii, la coada lumii după încrederea în vaccinuri

Sondajul global Wellcome Global Monitor realizat de Gallup în 140 de state ale lumii privind atitudinile oamenilor faţă de ştiinţă, arată încrederea scăzută în vaccinuri în Europa.

Sondaj: Moldovenii, la coada lumii după încrederea în vaccinuriFoto Simbol

Astfel 59% dintre cetăţenii din vestul Europei consideră că vaccinurile sunt sigure şi doar 50% în estul Europei, faţă de 79% la nivel global, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Moldovenii neîncrezători în vaccinuri

Printre statele cu cel mai scăzut nivel de încredere a oamenilor în vaccinuri se numără Belarus - cu 46%, Moldova - cu 49% şi Ucraina - cu 50%. Pentru comparaţie În România sondajul a arătat că 75% din populaţie are încredere în vaccinuri, în Cehia - 76%, iar în Polonia - tocmai 84%.

La nivel global, 84% dintre oameni recunosc că vaccinurile sunt eficiente şi 92% au declarat că şi-au vaccinat copilul. Însă în unele părţi din Europa nivelul încrederii este scăzut. Cel mai ridicat nivel de neîncredere este 33%, în Franţa, patria lui Louis Pasteur unul dintre părinţii vaccinării.

Totodată sondajul a scos la iveală că dacă la nivel global, 92% dintre oameni spun că vaccinurile sunt importante pentru copii, în Europa de Est doar 65% de persoane sunt de acord că sunt eficiente, iar 80% spun că este important ca copiii să aibă vaccinuri. 

Teama de vaccinare, un risc pentru sănătatea publică

"Unele rezultate regionale pentru această chestiune pot fi încă o sursă de îngrijorare.

Imunitatea pentru îmbolnăviri pentru bolile extrem de contagioase, cum ar fi rujeola, necesită vaccinarea a cel puțin 90% din populație, iar pentru bolile mai puțin contagioase, cum ar fi poliomielita, intervalul necesar este de 80% până la 85%. 

În acest sens, chiar dacă 80% dintre persoanele din Europa de Est sunt de acord că vaccinurile sunt importante pentru copiii, este încă posibil ca nivelul de imunizare necesar pentru imunitatea efectivului pentru unele boli să nu fie îndeplinit. 

În Europa de Est, acordul este deosebit de scăzut în Belarus (62%), Moldova (65%) și Bulgaria (71%)", constată autorii sondajului.

„Există ţări în care încrederea în vaccinuri scade. Acest lucru reprezintă un risc pentru sănătatea publică”, a afirmat Imran Khan, şeful departamentului de relaţii cu publicul de la Wellcome.

Pe de altă parte Heidi Larson, directoarea Proiectului privind Încrederea în Vaccinuri de la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală de la Londra a declarat că reţelele sociale amplifică anxietăţile şi teama de vaccinuri.

„Reţelele sociale sunt foarte volatile. Au schimbat cu totul peisajul”, a afirmat ea, adăugând că este greu pentru oamenii de ştiinţă să combată dezinformările pentru că multe nu sunt publice, ci apar în grupuri private de pe Facebook sau alte forumuri similare inaccesibile. 

Larson a precizat că poate dura ani buni până când efectele unui incident care subminează încrederea în vaccinuri se fac simţite.

Bangladesh şi Rwanda au cea mai mare încredere în vaccinuri din lume, conform sondajului. Rwanda este ţara cu cea mai mare încredere în sistemul de sănătate – 97% - faţă de media globală de 76%.

În nordul Europei, 73% dintre persoane consideră că vaccinurile sunt sigure, acelaşi număr ca în America de Nord, iar 84% consideră că sunt şi eficiente (83% în America de Nord). 

Doar 65% dintre est-europeni cred că vaccinurile sunt eficiente. În Ucraina, unde s-au înregistrat peste 53.000 de cazuri de rubeolă în 2018, doar 50% cred că vaccinurile sunt eficiente.

În Asia de Sud, 94% dintre persoane consideră că vaccinurile sunt eficiente faţă de 80% la nivel global.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării