Sondaj: Moldovenii consideră COVID-19 o provocare mai mare decât frauda bancară
Cetăţenii moldoveni consideră că pandemia de coronavirus de tip nou este o provocare mai mare (în ultimii 15 ani), decât furtul unui miliard.

Acest lucru este menţionat într-un sondaj de opinie public realizat de Centrul Sociologie şi Psihologie Socială al Institutului de Cercetări Juridice, Politice şi Sociologice printre 1.050 de respondenţi, transmite Știri.md.
Potrivit Infotag, circa 46,8% dintre respondenţi consideră că cea mai mare provocare pentru Republica Moldova în ultimii 15 ani este pandemia de coronavirus de tip nou; 46,6% - migraţia în masă a populaţiei aptă de muncă; 37,6% - instabilitatea politică; 36% - criza financiară/furtul miliardului; 9% - situaţia ecologică; 6,4% - integritatea ţării/problema transnistreană; 5,4% - evenimentele tragice din 7 aprilie 2009.
Potrivit sondajului, 84% dintre respondenţi au frică de pierderea unei persoane dragi; 58% se tem că sistemul medical nu va face faţă fluxului de pacienţi; 55% că pandemie va duce la pierderea locului de muncă sau la reducerea venitului; iar 41% îşi fac griji de slăbirea economiei.
Mai puţine griji respondenţii îşi fac pentru perspectiva reducerii transferurilor externe (14%), accesul restricţionat la magazine (20%) şi violenţa în familie (21%).
Aproximativ 42% dintre respondenţi nu cred că îşi pot pierde locul de muncă în următoarele patru săptămâni, 31,9% dintre respondenţi consideră că probabilitatea acestui lucru este mică, 14,7% - că este mare, iar 12,5% - foarte mare.
Circa 31% dintre respondenţi consideră că pandemia a avut un impact foarte mare asupra obligaţiilor financiare personale (plata creditelor, plata facturilor, etc.), 34,3% - că a avut un efect mare, 24,6% - un efect mic, iar 11,7% - nu a avut efect.