main logo
1882

Sondaj: Câți moldoveni susțin introducerea educației sexuale în școli

Sexualitatea rămâne un subiect tabu în multe familii din Republica Moldova, iar autoritățile dau un semnal de alarmă. Tot mai mulți adolescenți devin părinți, iar cazurile de abuz sexual asupra copiilor sunt în creștere. De aceea discuțiile despre necesitatea cursurilor de educație sexuală în școli devin tot mai prezente în spațiul public. Un sondaj realizat de „Date Inteligente” în iunie 2025 arată că societatea este încă puternic divizată pe acest subiect.

Sondaj: Câți moldoveni susțin introducerea educației sexuale în școliFoto: Imagine simbol

Potrivit studiului realizat de „Date Inteligente”, jumătate dintre cetățenii moldoveni susțin introducerea educației sexuale pe lista disciplinelor școlare. Alți 42,2 la sută sunt împotrivă, iar 7,4 la sută nu au o opinie clară, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Care considerați că este principalul motiv pentru care unii părinți se opun educației sexuale în școli? Aici am venit cu listă de răspunsuri posibile. Ceea ce am observat că unul dintre cele mai des bifate de respondenți este că astfel de discuții trebuie să aibă loc în familie, așa consideră 42,5 la sută”, a menționat directorul companiei sociologice „Date Inteligente”, Mihai Bologan.

Studiul a mai arătat că, în opinia a 30 la sută dintre cetățenii moldoveni, cea mai potrivită persoană care ar trebui să predea educația sexuală în școli este un profesor special instruit.

Alți 22,4 la sută cred că rolul ar trebui să revină psihologului școlar, iar 17,7 la sută - unui medic sau specialist în domeniul sănătății.

„Copiii, mai ales fetițele, trebuie să știe cum funcționează organismul, ce consecințe are dacă folosește sau nu contraceptive ș.a.m.d.”

„Mi se pare că e devreme la școli să introducă. Copiii nu la școală trebuie să fie învățați, dar părinții acasă.”

„Noi suntem veniți din Marea Britanie, de peste hotare. La noi, în Marea Britanie, lecțiile sexuale se introduc din clasa a 5-a.”

Specialiștii în sănătate reproductivă atrag atenția că lipsa unei educații sexuale corecte are consecințe grave, vizibile în rândul adolescenților. Republica Moldova înregistrează rate alarmante ale infecțiilor cu transmitere sexuală, iar infertilitatea afectează tot mai mulți tineri.

„Indicatorii de sănătate ai adolescenților noștri rămân de dorit, iar la rata sifilisului și altor maladii cu transmitere sexuală suntem campioni în regiunea Europei. Avem rata mare a infertilității - circa 20 la sută în țară. O bună parte suferă de infertilitatea așa-numită tubo-peritoneală, care este consecința unor maladii cu transmitere sexuală, care ar fi putut fi prevenite prin educația sexuală potrivită vârstei”, a menționat directorul Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, Rodica Comendant.

Și violența sexuală asupra copiilor capătă proporții alarmante. În 2024, autoritățile au raportat peste 350 de cazuri, cu 14 la sută mai multe decât în 2023. Educația de acasă sau la școală este esențială pentru prevenție.

„Educația sexuală a copiilor nu trebuie ținută în zona tabu, pentru că la fiecare etapă de dezvoltare copilul are niște întrebări referitoare la acest subiect, iar răspunsurile oferite trebuie să fie bine gândite și corecte în conformitate cu vârsta copilului în abordarea acestui subiect. Părinții trebuie să înțeleagă că copiii acum au acces la diverse mesaje cu tentă sexuală și acestea pot avea un impact semnificativ dacă copilul nu deține informație elementară despre acest subiect”, explică psihologul Zinaida Gribincea.

În prezent, în școli, subiectele legate de sănătatea sexuală sunt abordate parțial, fie în cadrul orelor de biologie, fie în disciplina opțională „Educația pentru Sănătate”. Ministerul Educației pregătește o reformă care ar putea transforma acest modul opțional într-unul obligatoriu pentru toți elevii.

„Acest aspect se studiază atât în cadrul orelor de biologie, cât și în cadrul unei discipline opționale, care se numește „Educația pentru Sănătate”, unde avem dezvoltate și un suport informațional, și un suport didactic. Și elevii sunt în drept să aleagă această disciplină opțională, doar că prin noua reformă noi ne-am dori să fie nu doar la partea de opțiune, dar să avem posibilitatea de a infuziona materia curriculară, acele cunoștințe care ar asigura un mod sănătos de viață”, a menționat șefa Direcției politici din cadrul Ministerului Educației, Corina Lungu.

Studiile efectuate în mai multe țări europene au arătat că introducerea programelor de educație sexuală a determinat, pe termen lung, reducerea sarcinilor și avorturilor în rândul adolescentelor și scăderea ratelor infecțiilor cu transmitere sexuală și a infecției cu virusul HIV în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Mai mult decât atât, prin creșterea nivelului de încredere și consolidarea abilităților de a face față diferitelor provocări, educația sexuală dezvoltă deprinderi în rândul tinerilor de a construi relații mai puternice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării