Sondaj: Bălțenii cred în Dumnezeu și oameni. Ce se află pe ultimul loc
Biserica și primăria sunt cele mai de încredere instituții din Moldova, în opinia oamenilor. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de Institutul de Politici Publice(IPP). Potrivit bălțenilor, cea mai mare încredere o au în Dumnezeu, dar și în propriile forțe. Banii, politicienii și justiția sunt pe ultimul loc.
„Care și cum. Care și ce gusturi are. Lucrul sfânt în primul și în primul rând începe de la biserică. Este biserică, o să fie și bani, o să fie și fericire. Nu-i biserică, s-a terminat totul”, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.
„În fericire, în Dumnezeu, în familie, în ce credeți dumneavoastră? – În Dumnezeu și în noroc.”
Tot mai mulți cetățeni cred în oamenii buni și spun că doar ajutându-se reciproc pot trăi în armonie.
„Eu cred în mintea omului.”
„Fiecare are credința lui. Cineva crede în bani, cineva este o persoană religioasă, cineva crede în extratereștri. În ce cred eu? În oameni sinceri și buni.”
„Oamenii trebuie să creadă în oameni. Noi suntem dependenți unii de alții, noi nu putem trăi separat, ne aflăm într-o comunitate, dacă nu ne vom ajuta reciproc, cine ne va ajuta?”
Iar credința în propriile forțe ne ajută să obținem rezultatele dorite, spun bălțenii.
„Noi credem în toate și în fericire, și în bani, și în pensie bună. Credem că le vom avea pe toate. Credința în tine însuți te ajută să trăiești.”
„În primul rând, omul trebuie în sine, în puterea sa, în mintea sa, în cunoștințele sale, asta este toată puterea la om.”
„Omul dacă este încrezut în sine, el dobândește orice îți dorește și ajunge oriunde, oriunde dorește.”
Potrivit Barometrului Opiniei Publice, realizat în 2021 de Institutul de Politici Publice, cei mai mulți moldoveni au cea mai mare încredere în biserică, adică 72,6%, 55,3 la sută au încredere în primărie, 47% de oameni au încredere în președinție. Cea mai mică încredere oamenii o au în parlament -15,1%.
În ce au încredere moldovenii
Biserică – 72.6%,
Primărie – 55.3%,
Președinție – 47.0%,
Mass-media (presă, radio, TV) – 44.8%,
Armată – 42.0%,
Bănci – 32.9%,
Poliție – 30.9%,
Organizații Non Guvernamentale (ONG) – 29.8%,
Sindicate – 21.1%,
Guvern – 18.5%,
Justiție – 18.5%,
Partide politice – 18.5%,
Parlament – 15.1%.