Soluția care poate preveni răspândirea pestei porcine, ținută sub cheie
Chiar dacă pesta porcină africană a băgat spaima în fermieri, prevenirea răspândirii bolii este făcută tot româneşte.

În judeţul Galaţi, toate primăriile au primit bani de la Consiliul Judeţean să cumpere dezinfectanţi şi să îi împartă crescătorilor de porci. După aproape trei săptămâni, unii primari ţin substanţele în depozite, sub cheie, şi promit că le vor distribui în zilele următoare, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.
În şedinţă extraordinară, autorităţile din Galaţi au alocat 250 de mii de euro pentru dezinfectanţi, de teama bolii care bătea la uşă dinspre vecinii din Brăila.
″În Comandamentul Judeţean de Situaţii de Urgenţă am luat decizia să alocăm sume pentru a achiziţiona dezinfectant pentru toate gospodăriile”, transmitea Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Însă, în timp ce fermierii aşteaptă cu groază rezultatele buletinelor de analiză, unii primari abia au reuşit să cumpere soluţiile şi le ţin sub cheie.
Marian Ghinea, primar com. Vânători, jud Galaţi: - Procedura de achiziţie a durat şi ea un pic că e şi pe piaţă o lipsă a dezinfectanţilor.
Reporter: - Oamenii când vor primi substanţă?
Marian Ghinea, primar com. Vânători, jud Galaţi: - Începând de mâine vom livra către populaţie.
“Acum, când vorbim, deja s-a distribuit cam la 60% din populaţie, gospodăriile care deţin porcine. Am instalat dezinfectoare, atât la intrarea dinspre Galaţi, cât şi la intrarea dinspre Schela”, a transmis Costică Stroia, primar comuna Smârdan, județul Galați.
Culmea e că nici gospodarii nu se grăbesc să aplice măsurile de prevenţie, chiar dacă au primit gratuit dezinfectant.
”Am dat-o la femeie şi n-a pus-o la locul lor. O pune de-acuma”, spun localnicii, luați la rost dacă au folosit substanțele.
Bătrână: - Ne-a dat, da.
Reporter: - Şi aţi pus?
Bătrână: - Am pus, da, de când ne-a dat! Eu cred că asta nu este, este porcină politică, eu aşa cred.
Specialiştii spun că, deşi mulţi nu iau în serios măsurile preventive, un simplu covor îmbibat cu substanţa dezinfectantă poate face diferenţa dintre a distruge o regiune din punct de vedere economic, sau nu. Boala pestei porcine africane este foarte agresivă şi se transmite cu uşurinţă.
“Pe gură, prin înghiţire, mâncând iarbă cu virus pe ea, prin contact direct între porci şi prin căpuşe. Căpuşa care ciupeşte, înghite sângele de la un animal bolnav, înghite şi virusul. Se poate şi prin apă şi prin aer”, explică Cornel Gingărașu, medic veterinar.
Cât de serios tratează românii pesta porcină africană şi efectele ei? Poliţiştii din Brăila i-au prins vineri pe trei angajaţi ai fermei de la Tichilești, unde este în curs de sacrificare tot efectivul de 35 de mii de porci, că furau carne. Un bărbat de 37 de ani avea 9 kilograme, iar alţi doi, de 48 şi 44 de ani, cărau în sacose 15 kilograme.
″În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că aceste cantităţi de carne ar fi fost sustrase din incinta unei societăţi comerciale declarată în stare de carantină. Întreaga cantitate de carne a fost confiscată”, a precizat Laura Dan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.
Pe de altă parte, autorităţile sanitare din Bulgaria au cerut verificări mai dure în vamă.
Este interzisă introducerea pe teritoriul Bulgariei a cărnii de porc şi a alimentelor care conţin carne de porc, destinate consumului personal. De exemplu, dacă aveţi un sandviş cu salam, acesta va fi confiscat de vameşii bulgari.
Bulgarii au luat aceste măsuri de teama că virusul pestei porcine africane să nu facă prăpăd şi la sud de Dunăre.