main logo
2408

Șoferii din Transnistria vor călători în UE cu mașini cu plăcuțe neutre

Parlamentul a votat astăzi în prima lectură proiectul de lege cu privire la circulația liberă a mașinilor din regiunea transnistreană.

Șoferii din Transnistria vor călători în UE cu mașini cu plăcuțe neutre

Proiectul a stârnit discuții, unii deputați susțin că astfel va fi deschisă o ușă în Uniunea Europeană fără a plăti nicio taxă, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

„Stimați deputați, să respectăm statul de drept. Să nu votăm acest proiect. Să nu permitem, fiindcă ei nu ne recunosc pe noi, Republica Moldova. Trebuie să fie o decizie de demnitate națională și nu politică”, au precizat liberalii.

În replică, Ștefan Creangă a declarat că există o taxă pe teritoriul Tiraspolului, însă e mai mică. 

Deputatul democrat Corneliu Dudnic a precizat: „Este un mic sacrificiu pentru a reîntrăgi țara”. 

Potrivit proiectului, mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare în format din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena din 8 noiembrie 1968 privind circulația internațională. Decizia vizează doar persoanele fizice!

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova şi în care vor activa și funcționari ai autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Fiecare parte (Chișinăul și Tiraspolul) va avea baze de date separate cu privire la aceste vehicule, iar cererile de reînregistrare se vor putea depune în limba română sau rusă.

Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și un număr transnistrean! Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport respective doar pe teritoriul Republicii Moldova!

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării