Sociologi: Tinerii vor studii superioare, dar piața cere electricieni și sudori
„Se caută brutari, șoferi, zidari...” Astfel de anunțuri sunt tot mai frecvente în spațiul public, de vreme ce mulți muncitori calificați au plecat în străinătate sau se gândesc să o facă. Specialiștii spun că această tendință trezește îngrijorare - tinerii vor studii superioare, dar piața cere electricieni și sudori. „Se cere o schimbare a scării de valori”, afirmă sociologii. La capitolul admitere, numărul de elevi este în descreștere la nivel național.

„În ochii părinților, în ochii vecinilor, el trebuie să fie neapărat cu diplomă, plus la noi nu există tradiția muncitorului calificat. Este o chestie legată de psihologia țăranului nostru. Trebuie să avem sistemul de valori un pic diferit decât îl avem acum. Să prețuim munca, pe cei care muncesc indiferent de locul de muncă, să prețuim disciplina de muncă și disciplina tehnologică”, a menționat directorul Centrului de Investigații Sociologice CBS-AXA, Ion Jigău, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
Plecarea peste hotare a forței apte de muncă și natalitatea scăzută sunt, indubitabil, principalele cauze ale situației existente, spun sociologii. Potrivit acestora, învățământul profesional tehnic este supus stigmatizării în societate.
În același timp, directorii școlilor profesionale afirmă că un meșter iscusit poate să câștige aici la fel de bine ca în țările occidentale.
„Unii studenți, după absolvirea facultății, vin la noi pentru o altă calificare”, a declarat directorul Școlii profesionale nr. 9 din Chișinău, Ivan Caftea.
El zice că elevii primesc salarii de cel puțin zece mii de lei, aflându-se încă la studii, iar după absolvire leafa poate fi și de peste 30 de mii de lei. Cele mai solicitate meserii sunt în domeniul ingineriei și mecanicii auto.
„Statistic vorbind, toate meseriile noastre cu profil ingineresc sunt foarte bine plătite pe piață. Se atestă un deficit de cadre acut, dacă acum cinci ani eram telefonat de 1-2 ori cu solicitarea de a angaja studenți, acum cinci agenți zilnic solicită angajați”, a menționat directorul Școlii profesionale nr. 9, Ivan Caftea.
Echipa Jurnal TV a discutat și cu unii elevi ai acestei școli. Mulți spun că au făcut o alegere bună.
În stradă, unii oameni spun că studiile superioare sunt mai importante. Iar alții, aleg, totuși, școlile profesionale.
Pe 24 iunie, Ministerul Educației a anunțat că pentru anul de studii 2025-2026 sunt disponibile peste 12.000 de locuri bugetare în învățământul profesional tehnic, cu 238 mai multe în comparație cu anul precedent. În ultimii cinci ani, școlile profesionale și centrele de excelență au primit peste 40 milioane de lei pentru modernizarea procesului de învățământ.