Soarta dificilă a unui comediant moldovean: L-am găsit pe tata spânzurat
Comediantul Ion Chirtoacă, cel care face unele dintre cele mai dure glume și preferă umorul negru, a vorbit în cadrul unei emisiuni despre copilăria sa plină de durere și prin tot ce a trecut de-a lungul anilor.

În cadrul proiectului „Monolog” cu Dorin Galben, Ion a spus că are vârsta de 29 de ani și este originar din raionul Anenii Noi. El a dezvăluit că la vârsta de doar 17 ani și-a găsit tatăl strangulat în spatele casei, moment care i-a marcat viața pentru totdeauna, transmite Știri.md.
Tânărul a copilărit în sat, într-o familie frumoasă, părinții săi fiind mai mereu plecați la muncă în străinătate.
„Nu știu dacă lipsa părinților cumva ne-a marcat, dar uneori chiar le simțeam lipsa. Prima dată când le-am simțit lipsa a fost când am terminat clasa a patra. Eu atunci aveam 10 pe linie, am făcut un mic eveniment, unde erau jocuri doar pentru părinți-copii, și eu cumva am fost dat la o parte”, își amintește Ion Chirtoacă.
Deși, de obicei, în familie totul era bine, existau și momente mai puțin frumoase. Tatăl său, atunci când consuma alcool, devenea foarte agresiv și violent.
„Tata spunea că mama are pe altcineva, dar eu nu puteam să cred așa ceva. Asta se întâmpla doar în perioada sărbătorilor. De asta eu acum nu sărbătoresc niciodată nimic”, mărturisește Ion.
El zice că era prieten foarte bun cu tatăl său, însă nu și atunci când ultimul consuma alcool.
„El era gospodar, deștept, unicul minus era că avea dependență de alcool”, explică Ion.
După ce a absolvit clasa a noua, Ion a mers la Moscova, unde timp de câteva luni a lucrat în domeniul construcțiilor. Atunci, el și-a procurat primul calculator performant. În scurt timp, el a descoperit că are o pasiune - de a fi „hacker”.
„Era un trend în acest sens, puteai sparge site-uri, profiluri. Noi eram mai mulți băieți. Odată am spart site-ul comuniștilor. Unul dintre noi a șters numele lui Voronin și l-a pus pe al lui. S-au dat și știri atunci. Ulterior, el a fost arestat de SIS, pentru că spărgea site-uri ale instituțiilor de stat”, povestește Ion.
Mai apoi, el a început să publice în mediul online teste de la examenele de Bacalaureat, inclusiv cu răspunsuri.
„Atunci au început să apară întrebări. Maia Sandu era atunci ministrul Educației și a făcut o conferință de presă în care a spus că există o scurgere, că există cineva care dă rezolvarea la BAC. A zis că în 24 de ore o să fie la mine acasă, dar eu știam că asta va fi greu de făcut, pentru că mă ascundeam bine”, își amintește Ion Chirtoacă.
Anul 2013 l-a marcat profund. În ziua de 2 septembrie, după ce a avut loc primul sunet, Ion a revenit acasă și a văzut că geamurile locuinței erau sparte, iar hainele mamei ardeau la poartă. Astfel și-a dat seama că părinții s-au certat și s-au bătut.
„Tata era beat în casă. Atunci eu i-am zis că sun la Poliție. Când am dat să sun, el mi-a luat telefonul și l-a rupt. A găsit-o pe mama și sora mea, mama era vânătă la cap. Am chemat Poliția și i-am rugat să-l ia pe tata pentru câteva zile”, își amintește el.
După ce tatăl său s-a întors, acesta se comporta ciudat, zice Ion.
„M-a rugat într-o seară să-i dau un pix și o foaie. Eu i-am dat. Când m-am trezit de dimineață, pe data de 12 septembrie, eu m-am trezit cu gândul că el s-a spânzurat. Asta era la mine în cap din start”, își amintește tânărul.
Ion a mers imediat în camera tatălui său, însă nu l-a găsit acolo. Tânărul nici nu voia să meargă la școală în acea zi.
„Când am mers spre bucătărie, am întors capul spre fereastră și l-am văzut pe tata spânzurat de scară. Eu cred că am rămas atunci pe loc mult timp. Eu îmi amintesc foarte bine totul. Atunci eu visam des acest moment”, povestește Ion.
În acele clipe, Ion nu știa ce să facă și cum să-i spună mamei sale despre cele întâmplate.
După ce și-a revenit puțin, a dus-o pe sora sa la vecini, iar apoi a chemat Poliția la fața locului.
„Poliția mi-a spus că au găsit o scrisoare de adio, pe care scria că, dacă el este atât de rău, el pleacă și că eu rămân stăpânul casei. Posibil că scrisoarea a fost mai mare, însă Poliția mi-a arătat doar o parte”, explică Ion.
După cele întâmplate, Ion a început să vadă fața reală a celor apropiați familiei sale. El povestește că rudele i-au furat lucruri din gospodărie.
După înmormântarea tatălui său, Ion a aflat că mama sa într-adevăr avea pe altcineva.
„Am început să-mi pun singur mie întrebări, pentru că eu niciodată nu-l credeam pe tata”, zice el.
Ion regretă că nu a încercat să-l înțeleagă pe tatăl său și că nu îl credea atunci când îi spunea că mama lui are un alt bărbat.
Potrivit lui, dacă părinții săi ar fi divorțat la momentul potrivit, nu s-ar fi întâmplat nimic din toate acestea.
După decesul tatălui, Ion și-a scos ochelarii roz de pe ochi.
„Exterior, eu niciodată nu arătam că pe mine mă doare, dar când ajungeam acasă, singur între patru pereți, eu credeam că pământul fuge de sub mine. Atunci eu am încercat să fac chestia asta din psihologie că eu făceam glume mult mai dure decât cele ale oamenilor, că ei se șocau. Când eu făceam aceste glume, eu înțeleg că ele nu-s bune și am încercat să le perfecționez puțin”, zice Ion.
Tânărul merge la mormântul tatălui său, însă nu și de Paștele Blajinilor. El preferă să plece de unul singur la cimitir, fără alți oameni împrejur.
În prezent, Ion preferă umorul negru și zice că găsește ceva bun în el. În opinia lui, oamenii care glumesc despre niște lucruri despre care „nu se poate de glumit” sunt mult mai sănătoși psihologic decât cei care nu o fac.
„Eu nu consider că nu există teme de glumit. Eu glumesc despre moarte, sinucidere, despre LGBT. Noi suntem toți egali și eu pot glumi despre orice. Aici deja este că dacă gluma e bună sau nu...”, explică Ion.
Urmărește întregul monolog mai jos:
Video: Youtube/GALBEN