Soarele puternic este inamicul pielii: Medicii spun cum ne putem proteja
Valorile din termometre au depășit în ultimele zile 35 de grade Celsius în Republica Moldova, iar piscinele au devenit neîncăpătoare pentru cei care au fugit de temperaturile insuportabile. Deși medicii ne recomandă să ne ferim de soare între orele 11:00 și 18:00, când riscul de arsuri este cel mai ridicat, totuși, oamenii nu țin întotdeauna cont de aceste indicații.

De asemenea, uneori nici cremele cu factor de protecție nu sunt folosite corespunzător, ceea ce poate contribui la creșterea riscului de îmbătrânire prematură sau de cancer de piele, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
În goana după răcoare, piscinele din Chișinău sunt pline, chiar și în timpul săptămânii, nu doar în zilele de weekend. Oamenii, veniți cu familiile sau prietenii, s-au așezat pe șezlonguri și s-au bucurat de soare.
„E interesant de venit aici cu mai mulți, de organizat o zi de naștere... Am fost la tobogane. În ele în doi poți să te dai, te dai singur, cum vrei. Din 11 tobogane câte sunt aici, ai din ce alege.”
„Vrem să ne simțim bine. Este ziua nepoțelului meu și profităm de timp. Ne bucurăm că nu este soare torid... Aici e foarte distractiv pentru copii și pentru maturi. Este mâncare din plin. Tobogane, asta le place lor.”
„E foarte fain, ne simțim foarte bine aici și ne distrăm foarte mult. Mai întâi am fost în zona family și acum am venit la tobogane și vrem să încercăm și la rachetă. Cred că o să fie frumos.”
Chiar dacă temperaturile erau ridicate la ora prânzului, iar medicii ne recomandă să evităm expunerea la soare, totuși, cei prezenți la piscine și-au continuat distracția.
„- Soarele pe mină mă ajută mult. El ține cu mine și eu cu el.
- Dar nu prea folosiți creme sau spray de protecție?
- Puțin pentru că, dacă eu le folosesc, nu mă bronzez. Are un efect negativ pentru mine. De aceea, folosesc mai puțin.”
„Crema aceasta cu protecție de razele ultraviolete. O am acum cu mine... Încercăm să respectăm orele, până la ora 11:00, dacă totuși sunt zile toride la mare. Astăzi cred că ne permitem toată ziua. Și după ora 16:00.”
Deși soarele și apa caldă de la piscină ne dau senzația unei stări de bine, specialiștii ne recomandă să fim precauți în această perioadă, când radiațiile ultraviolete sunt extrem de puternice și reprezintă un real pericol pentru sănătate.
„Arsurile solare pot cauza leziuni imediate, care se manifestă prin roșeața pielii, senzații de usturime și chiar durere și hipertermie, când crește temperatura corpului la nivelul pielii. Pot provoca și leziuni pe termen lung și modificări la nivel de structură a pielii, care pot duce la apariția cancerului de piele... Cei mai vulnerabili sunt totuși copiii, pentru că ei au o piele mai fină și care poate fi mai ușor iritată și lezată. De asemenea, persoanele care au un tip de piele mai deschisă, albă sau cu tentă roz, persoanele roșcate”, spune medicul de familie Lăcrămioara Dimov.
Medicii dermatologi spun că trebuie să ne protejăm tenul chiar și atunci când suntem la plimbare în parc sau facem o drumeție pe munte. Indiferent de temperaturi, este necesar să ne aplicăm o cremă pe față și corp, din două în două ore.
„Razele ultraviolete pătrund și printre nori, și atunci când suntem la calculator. Lumina albastră la fel de mult distruge colagenul și apar primele semne de îmbătrânire, afectează la fel de mult ca și soarele. De aceea, trebuie să utilizăm cremele cu factor de protecție 50, cel mai bine, sau și de 30, dar să ținem cont că cele de 30 SPF se reaplică la o oră, o oră și jumătate”, a adăugat medicul.
În Republica Moldova, cancerul de piele se numără printre cele frecvente tumori maligne, fiind în creștere continuă în ultimii ani.