Slusari: Recoltele de porumb, distruse de secetă la Ștefan Vodă
Alexandru Slusari, fost deputat și membru al Consiliului de Administrație al întreprinderii de stat „Energocom”, semnalează o situație agricolă de criză în raionul Ștefan Vodă, afectat de secetă și arșiță. Potrivit acestuia, recoltele de porumb au fost în mare parte compromise, iar fermierii au început deja să discuiască câmpurile.

Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, Slusari a scris că recolta de floarea-soarelui este, de asemenea, grav afectată, iar rezultatele la prima grupă de culturi - grâu, orz și rapiță - sunt foarte slabe, transmite Știri.md.
„Suferă toți producătorii agricoli, inclusiv cei care implementează cele mai avansate tehnologii”, a scris Slusari.
El reamintește că, din 2021, raionul Ștefan Vodă trece prin al patrulea an consecutiv de calamități naturale, iar guvernarea nu și-a onorat promisiunile făcute în campania electorală de a declara unele raioane drept „zone defavorizate” din punct de vedere agricol.
„Ar fi trebuit adoptat un cadru legal care să stabilească parametrii pentru desemnarea unor regiuni ca fiind defavorizate agricol. Au trecut patru ani și nu s-a făcut nicio mișcare în acest sens”, a subliniat Slusari.
El a criticat și discursurile publice ale unor oficiali care, în loc să ofere soluții reale, acuză agricultorii că nu aplică tehnologii moderne sau nu schimbă tipurile de culturi.
„Este mult mai ușor să vii seara la un post de televiziune și, neavând dureri de cap cum de rambursat credite sau cum de achitat plata de arendă către oameni de la sate, să arunci o frază că agricultorii de la sud nu ar trebui să crească porumb. Asta în loc să elaborezi un document de abordare sistemică pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice”, a spus fostul deputat.
În acest sens, Slusari propune elaborarea unei strategii clare, care să cuprindă:
- o listă de culturi mai rezistente la secetă, bazată pe analize științifice;
- un plan detaliat de irigare, atât la scară mare, cât și la nivel local;
- măsuri de stimulare a agriculturii conservative;
- consolidarea sistemului de asigurări agricole.
„Lista măsurilor poate fi extinsă. Nimic nu s-a făcut. Era mai ușor de cultivat ura față de fermierii autohtoni și de făcut pe ei proști”, a conchis Slusari.
De menționat că în vigoare a intrat Codul Galben de caniculă. Totodată, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit Codul Galben de pericol de incendiu. În context, IGSU îndeamnă cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și prudență, respectând cu strictețe regulile antiincendiare pentru a evita producerea incendiilor de vegetație.