Slusari: În Moldova a fost creat deficit artificial de ulei vegetal autohton
Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Igor Grosu, susține că după informația despre scumpirea semnificativă a uleiului vegetal a așteptat o ședință specială sub egida prim-ministrului, întrucât problema ține de unul dintre cele mai importante produse alimentare pentru populație și vizează securitatea alimentară a țării, care, însă, nu a avut loc.

„Iert bâlbâiala ministrei despre agricultori, care amână vânzarea materiei prime, despre sistemul de licențiere, despre creșterea prețurilor la energia electrică (din ianuarie, nu din septembrie) și despre importul uleiului dezodorizat, la care nu se poate de pus plafonul adaosului comercial. Doamna, după mine, este bine intenționată, însă greu intră în funcție și încă nu se orientează bine în spațiul agroalimentar multidimensional, ascultând gogoșile lui Bolea”, susține Alexandru Slusari, transmite Știri.md.
Acesta consideră că era cazul ca premierul Dorin Recean să ceară un raport de la uzinele autohtone de producere a uleiului din toamna 2024.
„Noi cunoaștem bine că poziția dominantă în acest domeniu o deține Trans-Oil. Iată că fabricile din Moldova, care aparțin acestui holding cu interese străine intereselor Republicii Moldova, din septembrie 2024 practic nu au lucrat. Spațiile uzinelor au fost folosite mai mult decât elevatoarele pentru materia primă, care era suficientă pentru producerea uleiului, însă în mare parte a fost exportată în alte țări, inclusiv în România, unde Trans-Oil deține procesare și exportă ulei în țările arabice.
Adică Vaja Jhashi și Trans-Oil, care au afaceri de miliarde în Serbia, România și Ucraina, care controlează porturi strategice din Ucraina, care câștigă o groază de bani de la transbordarea mărfurilor în Portul nostru Giurgiulești și care dețin zeci de companii semi-offshore din Cipru și Elveția, nu au vrut ca în Moldova să fie produs ulei autohton în cantități suficiente pentru piața internă. Aproape toți angajații făbricilor din septembrie 2024 se află în șomaj tehnic. În supermarketuri, eu nu am putut găsi ulei autohton. Într-un fel a fost creat deficit artificial, împlinit cu ulei importat la greu din Ucraina. Dar unde este deficitul, acolo după axiomele economiei de piață tot timpul se atestă creșterea prețului”, susține Slusari.
Potrivit lui, fostul ministru Vladimir Bolea cu siguranță știa și nu a întreprins nimic în acest sens. El spune că acest caz a demonstrat încă o dată cu lux de amănunte că Moldova are nevoie de altă abordare în domeniul securității alimentare.
„Prin Legea suveranității agroalimentare trebuie să fie stabilită lista produselor, la care țara este obligată să fie autosuficientă la 100% fără import. Sub această lege să fie stabilite priorități de finanțare pe tot lanțul valoric - de la producere până la procesare. În paralel, temporar e nevoie la maximum de protejat piața internă de importuri și de abuzuri supermarketurilor. Accentul de sprijin ar trebui să fie pus pe producătorii mici și mijlocii autohtoni, care au legătură cu Moldova. Anume ei sunt patrioți adevărați și pot salva țara”, a mai spus Alexandru Slusari.
Amintim că s-a scumpit uleiul de floarea-soarelui. Prețul unui litru de ulei variază acum între 32 și 42 de lei, în timp ce, în luna noiembrie, costul acestuia era de 26 de lei. Ministerul Agriculturii susține că majorările de preț au fost cauzate de mai mulți factori, printre care seceta din vara anului trecut, care a dus la mărirea taxei materiei prime, scumpirea energiei electrice și creșterea importului de ulei dezodorizat, al cărui preț nu poate fi plafonat.