Slobozia Mare, una din localitățile care s-au modernizat cu sprijinul UE
Peste două miliarde de euro a investit Uniunea Europeană în dezvoltarea economică a Republicii Moldova în ultimii patru ani. Fondurile au fost oferite atât sub formă de sprijin bugetar, cât și prin proiecte ample de reabilitare a infrastructurii, dezvoltare locală, modernizarea educației și susținerea populației.

Din toamna anului 2021 și până în prezent, Uniunea Europeană a investit cel puțin 2,2 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi și granturi, în reforme și inițiative de rezonanță. Aproape 300 de milioane de euro au fost oferite în cadrul unor proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere și feroviare, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
De asemenea, a oferit un sprijin financiar de 255 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice provocate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Mai exact, banii au fost prevăzuți ca cetățenii și agenții economici să facă față creșterii prețurilor pentru energie. Alți peste 110 milioane de euro sub formă de asistență bilaterală au fost transferate pentru a stimula economia, energia și reforma justiției. Uniunea Europeană a oferit sprijin constant și pentru modernizarea sectorului apărării Republicii Moldova, conservarea patrimoniului cultural, reabilitarea instituțiilor de învățământ sau dezvoltarea locală.
Satul Slobozia Mare din raionul Cahul este una din localitățile care au cunoscut schimbări esențiale în ultimii ani. Aici au fost implementate cu succes mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Drumuri reabilitate, sistem de apeduct, acces la apă potabilă și instituții publice renovate sunt doar câteva dintre realizările care au îmbunătățit considerabil viața sătenilor și au transformat localitatea.
Acum 15 ani, în Slobozia Mare a fost implementat primul proiect european de anvergură. Localitatea cu peste cinci mii de locuitori, se bucură acum de un apeduct care asigură gospodăriile cu apă potabilă. S-au investit peste 15 milioane de lei, jumătate din sumă fiind fonduri europene.
În ultimii 10 ani, cu ajutorul investițiilor europene au fost reparate drumuri, amenajate spații verzi, susținute afaceri și renovate mai multe instituții publice și de învățământ.
Grădinița din Slobozia Mare este frecventată de peste 100 de copii. În 2016, fațada instituției a fost reparată, iar pereții - termoizolați cu sprijinul financiar al Guvernului României. Iar Austria a oferit 700.000 de lei pentru echiparea grădiniței cu 44 de panouri fotovoltaice.
„Avem un an în care asigurăm energia electrică pe factură zero. Panourile fotovoltaice dau cu plus, făcând o economie enormă la sfârșit de an. În jur la 100.000”, spune directoarea grădiniței, Olga Rotaru.
Alte 2,6 milioane de lei s-au investit în amenajarea pieței agroalimentare din localitate. Aproape jumătate din această sumă reprezintă contribuția Elveției. Este una dintre cele mai moderne piețe din sudul țării și asigură peste 100 de locuri de muncă.
Un alt motiv de mândrie pentru localnici este Rezervația Prutul de Jos, iar Uniunea Europeană investește în zonă pentru a pune în valoare acest potențial turistic. În 2023, a fost finalizată reabilitarea capitală a drumului de acces către lacul Beleu pe o distanță de aproximativ 650 de metri. Aproape șase milioane de lei au fost investiți aici, o bună parte dintre care, din fonduri europene.
Turiștii care vizitează localitatea pot admira priveliști spectaculoase asupra Rezervației Naturale Prutul de Jos. Acest lucru este posibil datorită Platformei de observații, construită tot cu fonduri europene.
În ultimii ani, în localitate au fost investiți peste 10 milioane de lei din fonduri europene.
„În jur de 200.000 de lei anual, nouă ne intră bani în bugetul local, datorită investițiilor europene pentru că asta a generat dezvoltare de afaceri. Slobozenii noștri au înțeles că anume datorită parcursului european, noi vom continua să ne dezvoltăm”, a menționat Valentina Carastan, primarul satului Slobozia Mare, raionul Cahul.