Situație precară în unele școli: Întreținerea creează prăpastie în buget
În peste 45 de școli vor fi modernizate sistemele de iluminare și încălzire, pentru a reduce din povara facturilor în perioada rece a anului. Proiectul de izolare termică a liceelor, cu un buget total de 54,4 milioane de dolari, prevede instalarea în unele școli a panourilor fotovoltaice. Managerii instituțiilor beneficiare spun că așteptau de mult timp reabilitarea energetică a acestora.

„Instituția publică Liceului „Alexandru Ioan Cuza” are una dintre cele mai vechi clădiri. Din 1953 este blocul principal construit și, respectiv, sistemul de încălzire este vechi, sistemul de iluminare este vechi, deși am investit în reparația acoperișului, schimbarea geamurilor, dar mai sunt foarte multe probleme care trebuie rezolvate”, a declarat directoarea Liceului „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău, Maia Dobzeu, transmite Știri.md cu referire la jurnaltv.md.
„Noi încă cinci ani în urmă am constatat ca problemă prioritară a liceului nostru eficientizarea energetică. Nu este vorba doar despre aspectul fațadelor, că ele nu sunt termoizolate și nu au un aspect modern. Este vorba și despre facturile pe care noi le achităm lunar. Pentru perioada de iarnă au fost de 26 de mii de lei lunar”, a menționat directoarea Liceului „Alexei Mateevici” din Dondușeni, Liliana Guțan.
Unii directori de liceu spun că întreținerea instituției creează efectiv „o prăpastie” în buget.
„Consumul energetic este destul de mare față de ceea ce ar trebui să consumăm. Sigur că ne confruntăm cu această problemă de mai mulți ani. Încercăm să acoperim cheltuielile pe care le facem. Ne reușește, dar prin acest proiect am vrea să reducem aceste costuri care sunt mult prea mari”, a declarat directoarea Liceului „Grigore Vieru” din Briceni, Aliona Caduc.
Potrivit autorităților, în școli vor fi instalate pompe de căldură, colectoare solare termice, panouri fotovoltaice și puncte termice individuale. De asemenea, vor fi schimbate toate ușile și ferestrele.
„Astfel, peste 46 de mii de elevi și cadre didactice vor beneficia de condiții mult mai bune de activitate, vor beneficia de un mediu mult mai sănătos, mai eficient și mai sustenabil”, a declarat directorul UCIPE, Ruslan Surugiu.
Proiectul „Tranziție durabilă prin eficiență energetică în Moldova” are un buget de 54,4 milioane de dolari. 50 de milioane sunt oferite de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare sub formă de împrumut, iar 4,5 milioane – de Fondul Fiduciar Multidonator, gestionat de Grupul Băncii Mondiale.
Proiectul se va desfășura în trei etape. În perioada 2025-2026 vor fi reabilitate zece instituții, în 2026-2027 – 12 instituții, iar 2027-2029 – 24 de instituții școlare.