main logo
2725

Situația gravă din agricultură: Fermierii cer întrevedere cu Sandu și Grosu

Fermierii din raioanele Cantemir, Cahul și Vulcănești, pentru al treilea an consecutiv, suferă pierderi mari din cauza secetei. În acest sens, agricultorii solicită o întrevedere cu președintele țării, Maia Sandu, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Situația din agricultură: Fermierii cer întrevedere cu Sandu și GrosuFoto: Imagine simbol

Potrivit unei adresări, fermierii din Cahul menționează că, în acest an, suprafața afectată a culturilor de prima grupă constituie 19.404 hectare, iar valoarea pagubelor se ridică la 134.971.947 de lei, transmite Știri.md.

„Fermierii din zona de sud a Republicii Moldova își exprimă îngrijorarea față de situația dezastruoasă, care practic a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii. Prețurile exagerate la mijloacele de producție și resursele energetice, dobânzile mari la credite oferite de băncile comerciale, accesul limitat la piața produselor agroalimentare, prețurile mici la produsele agricole i-au adus pe fermieri în pragul falimentului real”, se menționează în adresare.

În aceste condiții, fermierii susțin că statul „nu întreprinde măsuri suficiente de sprijin” și cer o întrevedere cu președintele țării, Maia Sandu, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, în decursul a zece zile, pentru a discuta despre necesitatea aplicării unui Plan de acțiuni menit să salveze sectorul agricol.

Fermierii propun:

  • Declararea situației excepționale în sectorul agricol în raioanele de sud (Cahul, Cantemir și Vulcănești), cu calcularea moratoriului la calcularea penalităților și executarea silită de către bănci și furnizori de inputuri și solicitarea ajutorului extern de la partenerii de dezvoltare.
  • Elaborarea și adoptarea Legii creditului agricol, inițierea de către Banca Națională a Moldovei a unui dialog cu băncile comerciale și instituirea unui credit agricol cu o rată fixă de maximul 5% pentru beneficiarii finali, pentru o perioadă de 10 ani, cu vacanța de un an și posibilitatea de prelungire a creditului în caz de calamitate naturală.
  • Adoptarea unui mecanism clar de lungă durată privind acordarea despăgubirilor producătorilor agricoli în caz de calamitate naturală în agricultură.
  • Aprobarea creditului investițional pentru retehnologizarea fermelor agricole (echipamente de irigare, utilaje pentru tehnologii NoTill și altele).

Fermierii mai notează în adresare că până acum solicitările către Ministerul Agriculturii nu au fost luate în considerare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării