main logo
460

Situația fermierilor din Dubăsari cu terenuri în Transnistria, incertă

Situația fermierilor din raionul Dubăsari care au terenuri după traseul Râbnița-Tiraspol, din stânga Nistrului, rămâne incertă. Regimul separatist transnistrean anunța încă din iarnă că pe 1 iulie ar expira acordul prin care era permisă lucrarea pământurilor.

Situația fermierilor din Dubăsari cu terenuri în Transnistria, incertă

Despre amânarea cu două luni a deciziei regimului de la Tiraspol li s-a comunicat primarilor din raion în această dimineață. Biroul politici de reintegrare subliniază că problema fermierilor din raionul Dubăsari este în vizorul permanent al autorităților de la Chișinău. Experții atenționează că această problemă este un element de presiune din partea regimului de la Tiraspol asupra Chișinăului, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Oleg Gazea, primarul satului Molovata Nouă, raionul Dubăsari, susține că această instabilitate afectează viața de zi cu zi a fermierilor din localitatea sa. Aceștia se tem să mai continue să-și lucreze terenurile, scrie Radio Chișinău.

„Agenții economici telefonează, mai ales în ultimele zile, să mă întrebe dacă avem, ca autoritate locală, vreun răspuns ce să facă. Vrem, nu vrem, dar cu toate aceste scumpiri, în agricultură este nevoie de mulți bani să fie investiți, iar ei nu știu dacă vor avea posibilitatea să își strângă roada. Până la urmă mai este speranța că vor găsi o soluție autoritățile cu cei din regiunea transnistreană pentru a le permite agenților economici să-și prelucreze în continuare terenurile”, a spus Oleg Gazea.

Biroul politici de reintegrare a condamnat cu vehemență intențiile Tiraspolului de a pune în aplicare aceste provocări abuzive. Totodată, Biroul spune că așa-numitele autorități de la Tiraspol dau totuși dovadă de flexibilitate în discuțiile bilaterale. „Se menține un dialog permanent în toate canalele existente în procesul de reglementare transnistreană și se monitorizează evoluțiile pe teren pentru a se interveni cu toate formele de asistență și de reacție corespunzătoare. În prezent, Tiraspolul nu accentuează expres poziția că va impune restricții în calea liberei circulații a fermierilor începând cu data de 1 iulie 2022, fiind constatate manifestări de flexibilitate în abordările acestora și, respectiv, este mare probabilitatea că acțiuni cu caracter unilateral nu vor fi aplicate în perioada apropiată”, se arată în răspunsul Biroului politici de reintegrare.

Terenurile  agricole ale fermierilor situate pe teritoriul regiunii separatiste reprezintă un element de presiune din partea Tiraspolului, atenționează expertul Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare. 

„Eu cred că aici este mult bluff (cacealma) din partea Tiraspolului în raport cu fermierii, care se poate materializa. Ei pot bloca accesul fermierilor la terenurile lor, care reprezintă sursa lor de existență, în cazul în care Chișinăul va fi anemic sau nu va reacționa. Eu nu pot exclude că poate chiar în aceste clipe subiectul se discută între Chișinău și Tiraspol. Pentru că cel puțin un lucru autoritățile de la Chișinău l-au demonstrat în ultimele luni: că pot utiliza canale informale de comunicare prin care pot nu doar comunica, dar și ajunge la înțelegeri”, a spus Alexandru Flenchea.

Conform informațiilor oferite de Biroul politici de reintegrare al Republicii  Moldova, dincolo de șoseaua Camenca-Tiraspol sunt situate peste 9.544 de hectare de pământ ale locuitorilor din Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroțcaia și Pârâta. Din acestea, 6.500 de hectare au destinație agricolă și aparțin unui număr de peste 5.000 de proprietari. Problema fermierilor din Dubăsari durează din 2004.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării