main logo
2583

Sistemul penitenciar din Republica Moldova se confruntă cu o criză de angajaţi

Sistemul penitenciar din Republica Moldova se confruntă cu o criză de angajaţi. Cea mai gravă situaţie se înregistrează la închisorile din Chişinău, unde gardienii sunt nevoiţi să lucreze cât pentru trei.

Sistemul penitenciar din Moldova se confruntă cu o criză de angajaţi

Se organizează periodic concursuri pentru ocuparea posturilor libere dar prea puţini candidaţi se înscriu. Motivele sunt diferite: de la stresul specific într-un mediu de acest fel până la salariile modeste, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Vasile Rusu lucrează de opt ani la Penitenciarul numărul 13 din Chişinău. A început ca agent dar, în timp, a avansat şi e acum şef de post, asigurând paza deţinuţilor 24 de ore din 24. Are are un salariu lunar de 10 mii de lei şi spune că e prea puţin, având în vedere responsabilităţile funcţiei sale.

VASILE RUSU, agent de penitenciar, şef de post.„De serviciu la post nu se ajung din motiv că salariul e cam mic. Vin, lucrează un an doi, se eliberează din motiv că e greu de lucrat cu condamnaţii. Te înjură, te numesc”.

Criza de personal se simte cel mai tare în turele de noapte, când în blocurile de detenţie rămân de pază doar cinci agenţi la aproape 800 de deţinuţi.

VASILE RUSU, agent de penitenciar, şef de post: „Avem o pregătire specială, în fiecare dimineaţă, merge instructajul, ne anunţă, cum să ne apărăm. Avem obligaţiunile noastre”.

ANDREI SARACUŢA, director, Penitenciarul 13, Chişinău: „La moment, la anumite sectoare, un angajat duce serviciul pentru doi trei. Respectiv el, intrând în serviciu duce supravegherea serviciului la două, trei sectoare”.

Închisoarea are acum aproape 290 de angajaţi dar, fiind suprapopulată, ar avea nevoie de încă 100 de gardieni. Conducerea penitenciarului poate angaja doar 59 de persoane, dintre care 52 de agenţi. Sunt puţini doritori, însă.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Serviciul  agenţilor de penitenciare este foarte complicat. Mulţi nu rezistă stresului psihologic, şi cedează după doar câteva luni de slujbă. Pentru a-i motiva să rămână în sistem, autorităţile le crează oportunităţi şi multe avantaje pentru dezvoltare”.

Angajaţii din sistemul penitenciar au parte de traininguri şi cursuri regulate de perfecţionare, inclusiv în străinătate, dar şi asistenţă medicală şi psihologică gratuită. Salariul mediu al unui începător este de 8 mii 900 de lei iar pensia celor care au lucrat în domeniu se calculează după o formulă specială.

IULIANA STRUNGA, şef, Direcţia resurse umane, ANP: „Sunt cumva mai mari decât pensiile civile. Se calculează, deci la 25 de ani cu avantaje, angajatul beneficiază de o pensie de 50 la sută din salariu şi fiecare an lucrat suplimentar, se adaugă trei procente la pensie, pentru agenţi, se ridică până la 7 mii de lei pensia”.

În cele 17 penitenciare din Republica Moldova lucrează aproape 2.600 de angajaţi şi sunt aproximativ 400 de locuri vacante. Cea mai mare lipsă de personal se înregistrează în penitenciarele 13, 9 şi 16 din Chişinău şi în închisorile 4 şi 15 din Cricova. În spatele gratiilor se află acum aproximativ şase mii de deţinuţi.

SE CAUTĂ ANGAJAŢI ÎN PENITENCIARE

Penitenciare                 17
Angajaţi                      2.567  
Funcţii vacante           376      

# Mun. Chişinău                                          Posturi vacante

Penitenciarul nr. 13                                              59      
Penitenciarul nr. 16                                              18
Penitenciarul nr. 9                                                 18

# Oraşul Cricova

Penitenciarul nr. 4                                                   28                  
Penitenciarul nr. 15                                                  21

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării