Sistemul medical și provocările în tratarea consumatorilor de droguri
Numărul consumatorilor de droguri în Republica Moldova depășește oficial 12.000, însă specialiștii estimează că cifra reală ar putea fi de trei ori mai mare. Dispensarul Republican de Narcologie, principala instituție publică pentru tratamentul dependenței, oferă suport gratuit din bugetul de stat, punând la dispoziție programe de tratament medicamentoase și psihologice.

Directorul interimar al Dispensarului, Iurii Bucinschi, subliniază că pacienții pot primi ajutor fără costuri, indiferent dacă sunt sau nu asigurați, iar procesul de tratament include detoxifiere și suport psihologic continuu, transmite Știri.md cu referire la TV8.md.
În contextul în care vârsta medie a consumatorilor scade din cauza accesului facil la substanțe noi, Ministerul Sănătății atrage atenția asupra necesității unei strategii de prevenție în rândul tinerilor. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a afirmat că întreaga societate trebuie să contribuie la combaterea acestui fenomen, iar prevenirea dependenței ar trebui să fie prioritară.
„Vreau să vă spun cu regret, că Ministerul Sănătății nu este eroul principal în prevenirea consumului de droguri, noi de obicei doar culegem rezultatele. Deci la noi deja se adresează, la medici, atunci când cineva se confruntă în familie cu un consum de droguri. Acum, la momentul de față în Republica Moldova avem la evidență peste 12 mii de persoane cu consum de substanțe psihotrope și diferite alte droguri. Din acești 12 mii care stau la evidență la medicii noștri, în instituțiile noastre și trec diferite cursuri de reabilitare, de tratament, 8 mii sunt în Chișinău, 750 în Bălți și ceilalți în alte raioane”, a spus Ala Nemerenco.
Deși Chișinăul oferă acces mai simplu la tratament, în restul țării accesul este limitat, existând doar zece puncte de terapie de substituție cu opiacee în raioanele mari.
În același timp, o serie de organizații neguvernamentale și programe de reabilitare completează sprijinul oferit de stat, susținând procesul de recuperare și reintegrare socială.
Mama unui consumator și-a exprimat îngrijorarea că instituțiile statului nu acordă suficient sprijin real dependenților.
Conform unui studiu național, realizat de către IMAS în Republica Moldova, pentru anul 2024, persoanele dependente de droguri sunt dorite ca vecini de numai 7 procente din populație, fiind cel mai mic grad de acceptare.