main logo
1138

Sistemul medical, în prag de colaps: Spitalele sunt pline cu bolnavi de COVID-19

Sistemul medical este supus zi de zi unor noi provocări. Numărul bolnavilor de COVID-19 este într-o continuă ascensiune, iar spitalele sunt pline cu bolnavi.

Sistemul medical, în prag de colaps: Spitalele sunt pline cu infectațiFoto: știri.md

Doctorii fac tot posibiliul ca să asigure câteva locuri de rezervă pentru noii pacienţi, transmite Știri.md cu referire la publika.md

Spitalul de Dermatologie şi Maladii Comunicabile a început să trateze bolnavi cu COVID la sfârşitul lui noiembrie. În prezent, mai sunt cinci paturi libere.

"Aceste 50 de paturi au fost ocupate în primele două zile de la deschidere. Angajaţii sunt epuizaţi, sunt la limită, dar se reuşeşte să se facă faţă lucrurilor.", a spus vicedirectorul Spitalului Dermatologie şi Maladii Comunicabile, Natalia Cernat. 

Şi la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moşneaga",unde sunt trataţi pacienţii cu forme grave de COVID din toată ţara, practic toate locurile sunt ocupate. În prezent, aici beneficiază de tratament 130 de pacienţi, inclusiv 53 - în secţia terapie intensivă.

"Ne străduim să fim dinamici. Cum se ajunge la o formă mai compensată, bolnavul este transmis la tratament la locul de trai sub controlul medicului de familie. Spitalul nu întâlneşte impedimente sau ambuteiaje. Da, noi practic plini, dar facem tot necesarul.", a spus vicedirectorul Spitatalului Clinic Republican "Timofei Moşneaga", Alexandru Ferdohleb. 

Şi la Institutul de Medicină Urgentă toate 140 de paturi sunt ocupate. 49 de pacienţi sunt în stare foarte gravă. Se ia în calcul activarea unei noi secţii de COVID.

"Personalul medical implicat în tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19 este extrem de epuizat, este deja obosit de această atmosferă, pentru că ei sunt zilnic, din patru în patru ore, la căpătâiul celor care suferă de această infecţie.", a comunicat  purtătorul de cuvânt la Institutul de Medicină Urgentă, Dorina Arsene. 

Iar la Centrul de Triere, de la Moldexpo, pacienţii aşteaptă uneori şi câteva zile până li se găseşte un loc în spitale. Directorul Centrului, Oleg Crudu, spune că din cele 200 de paturi, jumătate sunt ocupate. Pentru a evita colapsul sistemului medical, în luna aprilie conducerea ministerului Sănătăţii a decis ca bolnavii cu forme uşoare să se trateze acasă, ghidaţi prin telefon de către medicii de familie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării