main logo
3172

Sistemul medical din R. Moldova se confruntă cu o lipsă acută de cadre

Ieri am marcat Ziua Internațională a Asistenților Medicali, o profesie cu multă responsabilitate de care depind sănătatea și chiar viața pacienților. Deși sunt considerați îngerii păzitori ai pacienților, în sistemul medical din Republica Moldova există o lipsă acută de cadre, inclusiv în punctele-cheie de intervenții de urgență.

Sistemul medical din R. Moldova se confruntă cu o lipsă acută de cadreFoto: Imagine simbol

Ecaterina Eni este asistentă medicală la Institutul de Medicină Urgentă de 20 de ani. Muncește în Secția de reanimare, unde sunt internați pacienții în stare gravă, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„La o asistentă medicală noi avem patru pacienți, intubați, trahiostomă, mai sunt și pacienți la oxigen. Pacientului i se măsoară tensiunea, temperatura, se hrănește, facem indicațiile și așa în decurs de 24 de ore. Poziționarea pacientului la fiecare trei ore, dacă pacientul e nemișcat. Și comunicarea - dacă pacientul e în cunoștință trebuie să comunici cu el, să îl asculți”, a menționat asistenta medicală Ecaterina Eni.

Ecaterina mărturisește că cel mai greu i-a fost atunci când tatăl ei a murit în Secția de reanimare. Ea își amintește și de perioada pandemiei, când personalul medical era epuizat.

„Aici era căldură, nu aveam cu ce respira. Măștile care erau aduse anume în pandemie erau strașnice. Uzi până la lenjerie. Fluxul de pacienți era foarte mare, mulți decedau, emoțional era greu. Internam și câte 10, și câte 11”, mărturisește Ecaterina Eni.

În Secția de reanimare muncesc 36 de asistenți medicali, dar ar mai fi nevoie de încă 10 persoane. Fluxul de personal este mare, iar majoritatea angajaților sunt studenți.

„Este un lucru greu pe plan fizic, cât și emoțional. Este foarte dureros când pacienții pleacă. Aici este altă lume față de cea înconjurătoare, pacienții luptă pentru viață, pentru a mai trăi o clipă”, a menționat asistenta medicală Mihaela Danii.

„Inițial, să fiu sinceră, mi-a fost greu, fiindcă pacienții sunt vulnerabili și încercam întotdeauna să fiu în pielea lor, să îi înțeleg și să le alin durerea. Obligațiunile mele de bază este să asist medicul anesteziolog, să-i ofer suport în a induce anestezia și deja toate etapele, monitorizarea persoanelor în timpul operațiilor, după anestezie”, a menționat asistenta medicală Nicoleta Rusu.

Și în Secția traumatologie ar mai fi nevoie de cinci asistenți medicali.  

„Dificultăți întâmpinăm multe în legătură cu pacienții politraumatizați, la noi în secție sunt foarte gravi. Trebuie să avem curajul și puterea de a-i convinge să meargă mai departe, de a se recupera. Mai greu este atunci când sunt pacienți traumatizați din diferite accidente”, spune asistenta medicală Ana Dulci.

La Institutul de Medicină Urgentă muncesc aproape 600 de asistenți medicali, doar 70 la sută din necesitățile spitalului. În ultimii doi ani au fost angajați 50 de tineri după terminarea studiilor.

„Avem o lipsă a asistenților medicali, încercăm să suplinim și ceilalți asistenți medicali fac uneori lucru a două asistente. Instituția noastră este asigurată în jur de 70% cu asistenți medicali, lucrăm pentru recrutarea cadrelor tinere, lucrăm în special cu centrele de excelență din medicină”, a declarat directoarea IMU, Diana Manea.

În sistemul de sănătate din Republica Moldova sunt peste 18.900 de asistenți medicali. Salariile celor începători încep de la 7.000-8.000 de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării