main logo
2887

Sistemele din România au detectat racheta ce a survolat R. Moldova

Ministerul Apărării Naționale din România a anunțat, vineri dimineața, că nu se confirmă informațiile despre o rachetă rusească care ar fi survolat spațiul aerian al țării noastre, așa cum a transmis comandantul-şef al forţelor armate ucrainene.

Sistemele din România au detectat racheta ce a survolat R. Moldova

“Informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă”, au anunțat reprezentanții MapN, transmite Știri.md, cu referire la stirileprotv.ro.

Comunicatul oficial al MApN

MApN a transmis că "sistemul de supraveghere aeriană al forțelor aeriene române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României".

Ministerul a precizat că cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 de kilometri nord-est de graniță.

"Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10:38, două aeronave MiG-21 LanceR ale forțelor aeriene române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție. După aproximativ două minute, situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială. Forțele aeriene române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate", se mai arată în comunicat.

Inițial, Visegrád 24 a publicat pe Twitter o informație potrivit căreia Rusia "a lansat o rachetă de croazieră Kalibr peste spațiul aerian al României înainte de a atinge o țintă din vestul Ucrainei în urmă cu 30 de minute". Ei citau presa din Ucraina. 

De asemenea, Glavkom a transmis că ar fi fost vorba despre două rachete și l-a citat pe comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, care a scris pe Twitter acest lucru.

"Astăzi, 11 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut granița de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. Acest lucru a fost anunțat de comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi", a transmis site-ul. 

„În jurul orei 10:33, aceste rachete au traversat spațiul aerian românesc. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state (România, Ucraina și Republica Moldova)”, este mesajul oficialului transmis pe Twitter.

Vineri dimineața, guvernatorul regiunii Nikolaev, Nicolae Kim, a transmis că o rachetă rusească a trecut peste spațiul aerian al Republicii Moldova. Apoi, informația a fost transmisă și de comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi. Ministerul Apărării din Republica Moldova a confirmat acest lucru.

Reacția lui Zelenski 

Vineri la amiază, președintele Ucrainei, Vladimir Zeleski, a reluat informația despre faptul că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Moldovei și României.

“Mai multe rachete rusești au zburat prin spațiul aerian al Moldovei și României. Rachetele de astăzi (vineri – n. red.) reprezintă o provocare pentru NATO și securitatea colectivă. Aceasta este teroarea care poate și trebuie oprită. Oprită de lume. Și le mulțumesc tuturor celor care înțeleg asta. Mulțumesc tuturor celor care mă ajută. Și, desigur, mulțumesc forțelor noastre aeriene, tuturor luptătorilor noștri antiaerieni, tuturor celor care protejează Ucraina și poporul nostru”, a transmis Zelenski.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării