Sistem inovator de încălzire cu biomasă la o grădiniță din Anenii Noi
Autoritățile din comuna Geamăna, Anenii Noi, au reușit să realizeze economii financiare considerabile pentru încălzirea Grădiniței „Licurici” datorită implementării unui sistem modern de încălzire bazat pe biomasă. Proiectul a fost câștigător în competiția Moldova Eco Energetică 2024, organizată de CNED, la categoria „Cel mai bun proiect în domeniul energiei termice regenerabile în clădirile publice”.

Cazanul pe biomasă a fost instalat pentru a valorifica resursele regenerabile locale, încurajând, totodată, autonomia termică și dezvoltarea sustenabilă a comunității, transmite Știri.md.
„Am decis, într-un moment dat, că trebuie să fim autonomi. Reieșind din faptul că avem multă masă biologică prin jurul localității - păduri, livezi, am cumpărat un cazan pe biomasă. Încălzim grădinița cu acest cazan pe biomasă. Rezultatul este că nu mai cumpărăm gaz”, a explicat motivația din spatele acestei decizii primarul localității, Eduard Sturza.
În urma implementării acestui sistem, cei peste 160 de copii care frecventează grădinița, angajații și educatorii se bucură zilnic de condiții termice mult mai bune, fără grija facturilor exagerate.
Cristina Jizdan, directorul grădiniței, a subliniat confortul și eficiența aduse de acest sistem.
„Noi nu stăm cu frica că nu vom avea căldură. Avem niște condiții foarte bune, chiar și pe timpul rece, cu adevărat condițiile sunt superbe, este cald, este bine, confortabil. Pentru încălzirea pe bază de gaz era foarte costisitor. Acum economiile sunt vizibile”, a relatat directoarea Grădiniței „Licurici”.
Conform estimărilor realizate de către autorități, sistemul a adus economii în primul an de aproximativ 70% în comparație cu costurile anterioare, care erau foarte ridicate din cauza dependenței de gaz. Proiectul nu doar că reduce cheltuielile, dar și sprijină utilizarea resurselor biologice locale, fiind o investiție durabilă pe termen lung.
„Este convenabil pentru că noi am închis ciclul. Am accesat și alte proiecte naționale unde am procurat și utilajul pentru pregătirea biomasei. Planificăm anul acesta să plantăm vreo patru hectare de salcie energetică ca să avem masă biologică stabilă. Ne gândim pe viitor, dacă se vor implementa asemenea proiecte pe țară, să o vindem, să avem profit la buget”, a explicat primarul localității.
Succesul implementării sistemului la Grădinița „Licurici” a determinat administrația locală să extindă acest model și la Centrul social multifuncțional din Geamăna.
„Am adaptat două clădiri conform proiectului tehnic pentru un Centru social care o să presteze mai multe servicii pentru azil de bătrâni cu ședere și un Centru de plasament temporar pentru copii în situații de risc. Văzând economia pe care o avem la grădiniță, am mers pe ideea să punem un cazan pe biomasă și în acest Centru”, a adăugat primarul comunei Geamăna.
Prin această decizie, autoritățile nu doar că asigură o alternativă sustenabilă pentru încălzire, dar contribuie și la crearea unui model economic prin dezvoltarea unor circuite ecologice locale. Astfel, economia generată de utilizarea biomasei pentru încălzire se poate transforma în resurse suplimentare pentru bugetul local, iar ideea ar putea fi replicată în alte zone din țară.
Astfel, proiectul implementat la Grădinița „Licurici” din comuna Geamăna este un exemplu al modului în care investițiile sustenabile pot contribui la îmbunătățirea calității vieții, la reducerea emisiilor de carbon și la dezvoltarea locală.