main logo
7107

Singur în celulă și în viață: Povestea unui transgender din R. Moldova

Igor Brumarețchi, un bărbat transgender din satul Dubna, raionul Soroca, a trecut printr-un adevărat coșmar în căutarea propriei identități. Într-o societate în care intoleranța și lipsa de înțelegere domină, tranziția sa de gen a fost o luptă continuă cu discriminarea, iar perioada petrecută în detenție, spune el, i-a distrus psihicul.

Singur în celulă și în viață: Povestea unui transgender din R. MoldovaFoto: captură foto

În cadrul proiectului „Oameni printre oameni” de la TV8, Igor Brumarețchi a declarat că nu s-a născut băiat, dar așa s-a simțit mereu, menționând că încă din copilărie a avut probleme de sănătate și căderi inexplicabile. În 1997, după internarea în spital, i s-a spus că are nevoie de o intervenție chirurgicală de schimbare de sex, transmite Știri.md.

„Nu m-am simțit niciodată femeie. Nici atunci, nici acum”, spune el.

Pentru a-și ascunde corpul, își lega pieptul cu fâșii, înfruntând rușinea și teama. În satul natal, toți știau despre el, dar nu s-a ascuns niciodată: „Am mers deschis. Nu-mi pare rău. Dumnezeu cu ei”.

A cunoscut o femeie în Grecia, care l-a acceptat așa cum este. S-au căsătorit și au venit împreună în Moldova. Igor Brumarețchi a început tranziția, trecând prin două intervenții chirurgicale, ultima în 2004. Însă dificultățile au reapărut – soacra dorea avere, nu accepta operațiile, iar căsnicia s-a destrămat.

Revenit în Moldova, Igor Brumarețchi s-a confruntat din nou cu prietenii vechi, băuturi, conflicte. Într-un astfel de moment tensionat, cineva a vrut să-l lovească.

„În glumă, am luat un cuțit și l-am înjunghiat”, zice el.

Astfel, pe 1 septembrie 2021, a fost încarcerat la Penitenciarul nr. 11 din Bălți.

„Acolo a început coșmarul. Nu m-au dus la medic, m-au pus să dau pantalonii jos în fața tuturor. O doctoriță a zis: „Eu azi nu mai mănânc”. M-au umilit. M-au tratat ca pe o anomalie”, povestește Igor Brumarețchi.

Anii de detenție au fost un chin. A stat izolat, cu ușa de la baie mereu deschisă. A fost ridiculizat de gardieni – unul l-a chemat la „ginecolog”, în hohotele de râs ale celorlalți. Nu i s-a permis accesul la biserică sau în plimbările zilnice.

El spune că libertatea promisă pe hârtie era o farsă: „Pe hârtie scria „acces liber la duș”. În realitate, doar când duceam gunoiul ieșeam”.

Igor Brumarețchi susține că nimeni nu s-a gândit să-l mute într-un penitenciar mai potrivit pentru condiția sa: „Acolo erau deținuți scoși cu targa. Țipete, bătăi în uși. Mi-au distrus psihicul. Nu știu cum n-am făcut ceva cu mine”.

După eliberare, Igor Brumarețchi s-a simțit complet pierdut.

„Nu știam nici cum să trec strada. În penitenciar nu aveam nicio grijă. Aici trebuie să trăiești cu răspundere. Acum vreau o familie, respect și o viață normală. Nu vreau doar un pat, vreau pe cineva cu care să vorbesc, să fiu înțeles. Să am și eu o familie”, mărturisește el.

Igor Brumarețchi spune că își continuă lupta în instanță pentru a obține recunoașterea traumei psihice suferite și reparații: „Cei care mă judecă să se pună în locul meu sau în locul fratelui, surorii, copilului lor. Atunci ar înțelege”.

El consideră că statutul său a fost tratat cu ostilitate.

„Cred că am fost singurul transgender din închisoare. Sper să nu mai ajungă nimeni în situația mea. Nu e ceva ce alegi. Așa te naști. Trebuie să acceptăm oamenii așa cum sunt. Suntem toți oameni. Avem același suflet, același aer îl respirăm. Cine înțelege, bine. Cine nu, asta e.”

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării