main logo
2167

Sindromul de malabsorbție: Simptome și riscuri pentru organism

Există numeroase boli ce pot altera mecanismele fiziologice de digestie și absorbție a nutrienților. Cum se manifestă sindromul de malabsorbție și ce riscuri are acesta pentru organism, vă spune Pavel Cepraga.

Sindromul de malabsorbție: Simptome și riscuri pentru organismPoză simbol

Ca organismul să crească, să aibă energie și rezistență la infecții, acesta are nevoie de nutrienți. Proteinele, lipidele și glucidele sunt macronutrienți, iar vitaminele și mineralele - micronutrienți, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md. 

Sindromul de malabsorbție apare atunci când nutrienții din alimente nimeresc în tractul digestiv dar nu pot fi absorbiți și utilizați. Sindromul poate fi general, atunci când avem o insuficiență a tuturor nutrienților sau parțial, atunci când ceva anume nu se absoarbe, de exemplu vitamina B12.

Malabsorbția poate fi cauzată de multe boli ale intestinului subțire, precum și de afecțiuni ale pancreasului, ficatului, tractului biliar și stomacului. Simptomele sindromului de malabsorbție variază în funcție de carența apărută și include în sine dureri abdominale, dereglări de scaun, vomă, scăderea masei musculare, fragilitatea părului ori a unghiilor, dureri articulare, întârzieri de creștere la copii și multe altele.

În cazul în care suspectați sindromul de malabsorbție adresați-vă medicului de familie sau unui gastroenterolog-hepatolog, care poate depista boala prin teste de sânge, transpirație, scaun, urină și cu ajutorul metodelor imagistice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării