main logo
398

Sindicatele: Peste 5.500 de lucrători au părăsit sistemul medical

Sindicatele din Sănătate anunță, într-un raport pentru anul 2018 de activitate, că peste 5.595 de lucrători medicali au părăsit în anul 2018 sistemul sănătății. Dintre aceștia aproape 1.000 sunt medici, iar restul lucrători medicali cu studii medii sau alt tip de personal.

Sindicatele: Peste 5.500 de lucrători au părăsit sistemul medicalSindicatele: Peste 5.500 de lucrători au părăsit sistemul medical

Diferit de alți ani totuși este tonul cu care Sindicatele constată problemele din Sănătate: mai întâi sunt lăudate toate acțiunile Guvernului, iar apoi se constată că acestea totuși nu sunt de ajuns pentru a aduce sistemul pe linia de plutire, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md

Plecările din sistemul medical se mențin în același trend ascendent. În totalitate, în 2018 au plecat din sistemul medical 5.595 lucrători medicali, mai mult cu aproape 700, comparativ cu anul 2017. Nu toți cei plecați sunt angajați cu studii superioare, adică medici. 

Din cei peste 5.500, numărul doctorilor care au părăsit sistemul medical ajunge la 971. Plecările masive se atestă la asistente medicale și alți lucrători de verigă medie: tocmai 2.014 angajați au plecat, iar ceilalți 2600 – sunt alt tip de angajați și ei cu diverse funcții în sistemul medical.

Conform Sindicatelor, în 2018 s-au făcut și angajări în sistemul medical, însă cifrele nu mai sunt chiar atât de clare. Astfel, în raport se menționează că au fost angajați pe parcursul anului 2018 peste 1.160 angajați cu studii superioare, însă nu mai intră doar medicii, ci și farmaciștii și „alt personal cu studii superioare”. 

Și personalul de verigă medie a fost angajat pe parcursul anului trecut aproape la fel de mulți pe cât au plecat. Din datele furnizate de Sindicate se înțelege că cei mai mulți au ales să se concedieze din propria inițiativă și doar foarte puțini au fost dați afară de la muncă, pentru diverse încălcări.

Într-un asemenea ritm, criza de personal medical rămâne într-o stare critică constantă.

De ce nimic nu se schimbă

Pe mai bine de două pagini, Sindicatele nu ostenesc să scrie despre cât de multe lucruri a făcut Guvernul pentru a salva sistemul medical de la colaps: a fost promovată încontinuu atractivitatea profesiei medicale, a avut loc îmbunătățirea continuă a condițiilor de activitate medicală, instituțiile medicale au fost dotate cu echipament și tehnologie necesară, au fost depuse eforturi pentru crearea mecanismelor de reintegrare a lucrătorilor medicali migranți și au fost elaborate platforme de instruire la distanță pentru obținerea calificării necesare și a cunoștințelor înainte de revenire în țară și posibilitatea de angajare imediată în câmpul muncii. Și totuși, în pofida atâtor eforturi, ceva a mers prost:

„În pofida tuturor acţiunilor de retenție a personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice migrația medicală continuă să perturbeze sistemul sănătății. Cu toate că a fost majorat salariul lucrătorilor medicali, o bună parte dintre angajați consideră că nivelul de salarizare este unul neadecvat şi nu corespunde efortului şi volumului de muncă prestat”, se menționează în raport.

În cele din urmă, apărătorii angajaților din sănătate constată că pașii Guvernului în reabilitarea sistemului sănătății sunt „mărunți”.

„Trebuie să recunoaștem că se depun eforturi comune din partea partenerilor sociali pentru a crea condiții atractive de muncă şi de remunerare demnă a muncii personalului, întru asigurarea instituțiilor medicale cu personal calificat. Dar, din păcate, nu suficiente pentru a stopa „hemoragia” de lucrători medicali. Avem rezerve la capitolul mecanisme de acordare a facilităților către tinerii specialişti, prevăzut doar pentru cei care se angajează în câmpul muncii în mediul rural. Or, atare mecanism este unul ineficient și neatractiv, în opinia beneficiarilor Pentru schimbarea în bine a acestei stări de lucru, avem nevoie de un salt hotărât, şi nu de paşi mărunți”.

Potrivit ultimelor date statistice în anul 2018 mai activau în sistemul public 10.033 de medici, mai puțin cu 250 de medici decât anul trecut. Datele încă sunt preliminare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării