main logo
570

Sfaturi utile: Cum să salvezi viața unei persoane de la înec

Scăldatul în bazine sau lacuri este una din principalele atracții pe timpul verii. Datele statistice arată că de la începutul sezonului estival, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă a fost solicitat la 14 cazuri de înec.

Sfaturi utile: Cum să salvezi viața unei persoane de la înec

În acest context, pentru a preveni accidentele prin submersie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă vine cu o serie de recomandări și măsuri de prim ajutor care trebuie întreprinse în situațiile de înec, transmite Știri.md.

Înecul este un accident extrem de grav provocat de inundarea căilor aeriene cu apă. Există două mecanisme prin care înecul generează moartea: înecul propriu-zis prin submersie și hidrocutarea sau moartea subită la contactul cu apa (fără aspirație de lichid). 

La acestea se pot adăuga traumatismele grave sub apă sau la suprafața apei (traumatisme craniene, toracice, abdominale etc.); accidentele acute mortale survenite întâmplător în timpul înotului (infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral, criza epileptică etc.), inhibiția prin panică emotivă.

Șansele de supraviețuire ale victimei unui înec cresc cu cât aceasta este recuperată mai repede din apă și i se acordă ajutorul medical corespunzător. 

Nu încercați să scoateți victima din apă, dacă nu cunoașteți bine tehnica înotului, pentru că astfel vă puteți pune viața în pericol. Solicitați de urgență ajutor calificat.

După ce victima este scoasă din apă, se plasează pe un plan dur, în poziție orizontală. Persoana poate prezenta leziuni ale coloanei vertebrale, de aceea se fixează cu mâinile capul și gâtul. 
Se va examina rapid nivelul de cunoștință. Dacă persoana are respirație și puls, dar este inconștientă, se va plasa în poziție laterală de siguranță, deplasând simultan capul, gâtul şi întreg corpul (nu uitaţi că o persoană scoasă de la înec e posibil să aibă traumatizată coloana vertebrală). 

Dacă persoana este inconștientă, nu are puls şi respiraţie, se vor iniția rapid manevrele de resuscitare cardiorespiratorie efectuând 30 de compresii sternale (mijlocul sternului) şi 2 ventilaţii (se insuflă aer în căile respiratorii subluxând/ridicând mandibula astfel încât aerul să pătrundă în plămâni, nu în stomac). Se vor continua aceste manevre până la sosirea echipajului medical.

Înecul este un accident foarte grav, care adesea are urmări tragice și duce la pierderea de vieți. Acționați întotdeauna cu prudență în apă și mergeți la scăldat numai în locuri autorizate, prevăzute cu stații de salvare. 

Evitați să consumați băuturi alcoolice. 

Monitorizați strict copiii și nu le permiteți să intre în apă fără supravegherea adulților. 
În cazul în care sunteți în pericol sau sunteți martor la o situație de înec, apelați de urgență Serviciul 112 și solicitați ajutor calificat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării