main logo
28397

Sfântul Ilie, Ilie Pălie şi Foca, între mit şi adevăr. Ce spun preoții

În perioada 2-4 august, toată lumea e în sărbători. Oamenii zic că sărbătoresc, pe rând, Sfinţii Ilie, Ilie Pălie, şi Foca.

Sfântul Ilie, Ilie Pălie şi Foca, între mit şi adevăr. Ce spun preoțiiFoto: Expresul.md.

Ştefan Rîmbu, slujitor la Catedrala Episcopală Ungheni vine cu unele explicaţii, dar, înainte de aceasta, a remarcat: „Foarte puţini sunt cei care se informează corect. Noi, preoţii, avem datoria de a spune lucrurile exact aşa cum sunt din punct de vedere bisericesc”, spune preotul, transmite Știri.md cu referire la expresul.md.

Iar din punct de vedere bisericesc, pe 2 august se sărbătoreşte Sfântul Prooroc Ilie. „E o sărbătoare foarte mare”, atenţionează preotul, menţionând, totodată, că, atunci când cineva o încalcă, este pedepsit.

În popor se spune că cei ce lucrează de Sfântul Ilie, sunt „păliţi” imediat, chiar a doua zi, de unde şi vine numele de Ilie Pălie pentru ziua de 3 august. Adică, Ilie te păleşte. Biserica ortodoxă însă nu are nici o referire la această sărbătoare.

„3 august e o zi obişnuită de lucru. În calendarul bisericesc se sărbătoreşte Sfântul Pr. Iezechiel; Sfinții Cuvioşi Simeon şi Ioan. Nu este nici un fel de Ilie Pălie. Cei ce-l sărbătoresc aduc o oarecare jignire Sfântului Ilie”, accentuează părintele Ştefan.

Dar să revenim la Sfântul Ilie. Interesantă este istoria sa. Pentru că poporul făcuse mari păcate închinându-se la zei, Sfântul Ilie l-a rugat pe Dumnezeu să trimită o secetă de trei ani şi jumătate pe pămînt, ca să-i înveţe minte. După ce a trecut această perioadă, tot Sfântul Ilie l-a rugat pe Dumnezeu să le trimită ploaie. 

„Deci, ne rugăm acestui Sfânt să ne aducă ploi când este secetă şi să contenească ploile – atunci când acestea sunt prea mari”, a conchis părintele.

Urmează ziua de 4 august, când lumea sărbătoreşte Foca. „Într-adevăr există Sfântul Mucenic Foca”, spune preotul. Doar că este puţin altfel înţeles.

Lumea respectă această sărbătoare, pentru a se păzi de foc. Adevărul este că Sfântul  Mucenic Foca nu are nimic cu focul. Din contra: Sfântul Mucenic Foca este ocrotitorul celor care navighează pe apă. Totuşi, am putea găsi o legătură. Or, atunci când se aprinde ceva, doar apa îl stinge. 

„Este bine că se sărbătoreşte această zi, dar nu pentru a nu lua foc, ci pentru că trebuie cinstită. Greşeala noastră e că uneori îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Foca mai fastuos decât pe Sfântul Prooroc Ilie”, a mai spus părintele.

Apropo, conform calendarului, Sfântul Mucenic Foca se sărbătoreşte pe 5 august, dar, fiindcă în acea zi biserica prăznuieşte cu o slujbă deosebită Icoana Maicii Domnului de la Poceaev, s-a decis, conform regulamentului bisericesc, ca Sfântul Mucenic Foca să fie trecut pe 4 august – pentru a nu se suprapune aceste două sărbători.

Citește și: Peste 9.000 de Ilii și 4.000 de Ilinci din Moldova sărbătoresc ziua numelui

Citește și: Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ilie

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării