main logo
3073

Sezonul conservelor este în toi în Republica Moldova

Adună de cu vară ca să abă la iarnă. În această perioadă gospodinele pregătesc conserve pentru sezonul rece. Fiecare îşi are propria reţetă, mai ales, când este vorba despre murături.

Sezonul conservelor este în toi în Republica MoldovaImagine simbol

Valentina Railean, din satul Ruseştiii Noi, raionul Ialoveni, pune la murat zeci de kilograme de castraveţi. Luna august e perioada conservelor, ne spune gospodina, care obişnuieşte să-şi bucure cu bunătăţi la borcan şi copiii stabiliţi în străinătate, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Valentina Railean, locuitoare Ruseştii Noi: „Castraveţii, eu aşa am apucat, de la părinţi, de la mama, de la bunica, numai din grădină, de afară, de pe pământ. Nu din seră. Mai sunt soiuri care din seră să poate de pus la murat, dar foarte rar. Amândoi feciori şi cel mare şi cel mijlociu sunt în Londra, Anglia şi permanet le trimitem. Ficei în Italia. Ea mai are acolo cumătrii, prietenii şi deja toţi în spun hai roag-o pe mama ta să ne trimită”.

Ca murăturile să se păstreze bine tot anul, saramura trebuie preparată din sare grunjoasă şi apă din fântână, spun gospodarii.

Ion Railean, locuitor Ruseştii Noi: „Avem şi de la atiziană, dar luăm numai de la fântână. Toată muratura noi o facem cu apă din fântână. Apa rece, curate, proaspătă face murătura gustoasă. Alţii din lene şi pun de la robinet, dar ea nu e bună. Şi asta e din pământ şi aceia, dar aceia mai multe minerale are”.

Oamenii nu renunță la tradiţia de a face conserve pentru iarnă, chiar dacă prețurile sunt mai mari faţă de anul trecut, din cauza secetei. „Şi verdeaţă şi usturui tot avem. Lumea de unde au de unde nu au cumpără. Preţurile sunt normale. Roşiile sunt 13-15, normale. Facem ardei prăjiţi cu roşii, ardei umpluţi cu varză facem şi murături punem la murat. Prind bine iarna. Avem de mâncare”.

Prin pieţe, unii cumpărători spun că încă nu au apucat sa-şi facă provizii pentru sezonul rece, în speranţa că în următoarele săptămâni preţurile vor mai scădea.

„Deocamdată nu m-am hotărât ce să iau. E mai scump faţă de anul trecut. De exemplu anul acesta castraveţii sunt foarte scumpi din cauza secetei. Producţie nu e multă şi din acest motiv e scump”.

La Piața agricolă din Chişinău, un kilogram de roşii poate fi cumpărat cu 13 lei, unul de ardei dulci cu cel puţin 10 lei. Acelaşi preţ îl are şi vânăta, iar un kilogram de castraveți costă aproximativ 20 lei.

Prețul legumelor

Roșii - 13 lei pentru un kg

Ardei - 10 lei pentru un kg

Castraveți - 20 lei pentru un kg 

Vânătă - 10 lei pentru un kg

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării