main logo
532

Serviciile de îngrijire a copiilor mici devin mai accesibile la Ungheni

Municipiul Ungheni a realizat o cartografiere completă a tuturor serviciilor de îngrijire destinate copiilor cu vârsta antepreșcolară (0-3 ani), iar rezultatele au fost prezentate autorităților locale și altor actori importanți din domeniu. Această analiză, desfășurată în perioada februarie - mai, a stat la baza elaborării unei foi de parcurs menite să sprijine extinderea și diversificarea serviciilor alternative de îngrijire.

Serviciile de îngrijire a copiilor mici devin mai accesibile la UngheniFoto: ipn.md

Potrivit evaluării, acoperirea serviciilor în cele șapte grădinițe publice și una privată din Ungheni este de aproximativ 26% pentru copiii sub trei ani. Datele indică o cerere ridicată din partea părinților pentru servicii accesibile, flexibile, dar și de calitate, care să pună accent pe siguranță, educație, nutriție și proximitate, transmite Știri.md.

Recomandările realizatorilor analizei vizează pilotarea unor servicii personalizate, aproape de familie, dezvoltarea programelor comunitare cu orar flexibil și crearea unor parteneriate cu sectorul privat pentru extinderea acestora. Propunerile au fost discutate în grupuri de lucru formate din reprezentanți ai autorităților locale, ONG-uri, parteneri sociali, prestatori de servicii și părinți.

„Știm ce pași trebuie să întreprindem pentru a răspunde solicitărilor cetățenilor, în special a mamelor. Dorim nu doar să creăm locuri de muncă, ci și să sprijinim părinții să revină mai rapid pe piața muncii, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a Ungheniului”, a declarat Eduard Balan, viceprimarul municipiului.

Foaia de parcurs va deveni un instrument esențial pentru planificarea locală, ajutând la dezvoltarea serviciilor alternative, planificarea bugetului și accesarea finanțărilor.

„Acest document reprezintă un sprijin real pentru administrația locală și părinți”, a subliniat Vasile Cușca, secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Dezvoltarea serviciilor de îngrijire este o problemă națională și un element cheie pentru promovarea egalității de gen.

„Sprijinirea acestor servicii reduce povara muncii neremunerate asupra femeilor și le permite să participe activ pe piața muncii, contribuind la reducerea diferențelor salariale”, a precizat Maria Jose Chamorro, specialistă în domeniul egalității de gen, DWT/CO Budapesta.

Inițiativa beneficiază de susținerea partenerilor internaționali.

„În Moldova, lipsa creșelor și a personalului calificat limitează autonomia economică a femeilor. Acest proiect pilot din Ungheni este un pas important, care va fi extins și în alte localități”, a spus Viorica Crețu, directoare adjunctă pentru Cooperare în cadrul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea Păcii și Prosperității prin Leadershipul și Incluziunea Femeilor”, implementat de Organizația Internațională a Muncii, în parteneriat cu Primăria Ungheni și compania Civitta, cu sprijinul Guvernului Elveției.

Acțiuni similare vor fi implementate în alte cinci orașe din Moldova: Cahul, Comrat, Orhei, Edineț și Soroca. Ungheni este primul pol de creștere pilotat, iar OIM va continua să sprijine autoritățile locale în dezvoltarea serviciilor alternative pentru copiii mici, facilitând astfel accesul femeilor la piața muncii și stimulând dezvoltarea economică locală.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării