main logo
740

Sergiu Tofilat: Legea Magniţki va fi ca o hârtie de turnesol pentru guvernare

Expert WatchDog.md despre iniţiativa Global Magnițki care blochează activele, bunurile, conturile bancare ale hoților și corupților pe plan internațional.

Tofilat: Legea Magniţki va fi ca o hârtie de turnesol pentru guvernare

Mai multe ONG-uri din Republica Moldova propun autorităților un proiect de lege ce ar pedepsi mai dur persoanele implicate în delapidări de fonduri, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

„Legea Magnițki”, astfel au denumit experții proiectul actului normativ, fiind inspirați de o normă similară votată mai multe state, inclusiv SUA, Marea Britanie, Canada sau Estonia, și care prevede interdicții de intrare în țară sau sancționarea persoanelor bănuite de serioase violări ale drepturilor omului sau fraude fiscale. 

Serghei Magnițki a fost un avocat rus, decedat într-o închisoare din Moscova în 2008, după ce descoperise o schemă de delapidare a bugetului rus. De ce o asemenea normă ar fi necesară?

Sergiu Tofilat: 

„În momentul în care se efectuează o tranzacție de proporții de câteva zeci și sute de milioane de dolari sunt anumite companii implicate. 

Și când realizezi că o firmă creată două zile în urmă transferă 30 de milioane de dolari pentru importul de tehnică de calcul… Te întrebi, dar câte computere să vinzi tu în Republica Moldova?

Noi am venit cu această propunere legislativă pentru guvernare și aceasta va fi o hârtie de turnesol: să vedem dacă guvernarea este pe bune setată să lupte cu corupția sau, dimpotrivă, favorizează corupția.

Legea Magnitski, care a fost pentru prima dată aprobată în 2012 în Statele Unite, se intitulează „Rusia și Moldova”, chiar în denumirea legii originale figurează Republica Moldova. 

Dat fiind faptul că noi suntem parte a acestui caz de o rezonanță imensă care a avut loc în 2008, este necesar să aprobăm și noi reguli și standarde anti-corupție care să ne permită să împiedicăm pătrunderea mijloacelor obscure, banilor murdari pe teritoriul țării.

Să vedem cum va acționa guvernarea. 

Și, mai ales ținând cont de faptul că, în ultimii ani, Republica Moldova, în presa internațională, apare doar în context negativ, aceasta ar fi și o oportunitate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării