main logo
2748

Semnele autismului apar din primul an. Ce trebuie să știe părinții

Monitorizarea lunară a dezvoltării copilului, încă din primele luni de viață, este esențială pentru identificarea timpurie a eventualelor întârzieri sau tulburări. Avertismentul vine din partea logopedului Ina Cenușă, care a explicat cât de important este ca părinții să observe reperele-cheie ale dezvoltării și să consulte specialiști fără întârziere.

Semnele autismului apar din primul an. Ce trebuie să știe părințiiImagine simbol

În cadrul unei emisiuni de la Tvrmoldova.md, Ina Cenușă a declarat că un instrument esențial pentru părinți este caietul de dezvoltare a copilului, care conține indicatori clari privind apariția primelor sunete, gânguritului, silabelor și mai apoi a propozițiilor, transmite Știri.md.

„Gândiți-vă la un aisberg: doar 20% din dezvoltarea copilului este vizibilă pentru părinți, restul de 80% este cunoscut și interpretat de specialiști. De aceea, monitorizarea atentă este vitală”, spune Ina Cenușă.

Printre semnele care pot indica prezența unor tulburări din spectrul autist se numără:

  • rigiditatea în rutină (preferința pentru aceleași drumuri sau activități);
  • sensibilitatea crescută la sunete;
  • folosirea cuvintelor fără sens contextual;
  • lipsa atenției împărtășite (copilul nu arată cu degetul pentru a împărtăși ceva);
  • lipsa reacției la propriul nume.

Un alt risc major discutat de specialist este expunerea timpurie la ecrane.

„Până la doi ani, copilul nu ar trebui expus deloc la gadgeturi. Interacțiunea cu mediul real este esențială”, avertizează logopedul. 

Ea atrage atenția și asupra fenomenului tot mai des întâlnit al „autismului virtual”, o formă severă de întârziere în dezvoltare cauzată de consumul excesiv de conținut digital.

Diagnosticul oficial de autism este pus după vârsta de patru ani, exclusiv de un medic psihiatru infantil. Totuși, semnele pot apărea mult mai devreme, iar intervenția timpurie face o diferență majoră.

„Este firesc ca părinții să treacă printr-o perioadă de negare. Dar dacă mai mulți specialiști vă spun același lucru, căutați soluții, nu scuze. Copiii pot progresa enorm cu sprijinul potrivit”, încurajează logopedul.

Primul pas, recomandă ea, ar trebui să fie o vizită la logoped, care poate face evaluările inițiale și direcționa copilul către alți specialiști: neurolog, psiholog, audiolog sau psihiatru.

„Dacă aveți cel mai mic dubiu că ceva nu e în regulă cu dezvoltarea copilului vostru, mergeți la evaluare. Cu cât intervenim mai devreme, cu atât avem șanse mai mari să ajutăm copilul să ducă o viață independentă”, recomandă Ina Cenușă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării