main logo
605

Şeful Poliţiei de Frontieră consideră că subalternii săi au procedat corect atunci când i-au deportat pe jurnaliştii ruşi

Şeful Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari, susţine că subalternii săi acţionează conform legii în privinţa cetăţenilor străini care intră în Moldova, inclusiv în privinţa jurnaliştilor ruşi.

Jurnaliști ruși, deportați din R. Moldova. Precizare oficialăŞeful Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari.

Potrivit agenţiei Infotag, astfel el a comentat pentru portalul deschide.md solicitarea unor organizaţii nonguvernamentale de a desfăşura o anchetă internă în legătură cu numărul tot mai mare de cazuri când poliţiştii de frontieră nu permit jurnaliştilor rusă să intre în republică. 

Fredolin Lecari afirmă că Poliţia de Frontieră are dreptul de a nu permite străinilor să intre pe teritoriul RM în cazul în care aceştia nu întrunesc condiţiile legale de şedere în ţară.

„Niciun angajat nu ia decizii de sine stătător cu privire la dreptul de a intra în Moldova. Aceasta depinde exclusiv de legislaţia naţională sau de instrucţiunile instituţiilor corespunzătoare. În acest sens, acţiunile autorităţilor moldoveneşti corespund practicii altor ţări", a spus el, menţionând că, „în ultimii ani, sub paravanul licenţei de jurnalist sau al celui politic, mai multe persoane au încercat să intre în ţară pentru desfăşurarea a diferite evenimente asociate cu ameninţări la securitatea statului".

El a explicat că aceşti oameni se aflau în vizorul serviciilor speciale referitor la implicarea în participarea la diversiuni pe teritoriul Ucrainei sau în alte ţări.

„Ţările noastre (Ucraina şi Moldova) prezintă interes pentru anumite grupuri din Federaţia Rusă", spune Lecari.

Între timp, în ajun, poliţiştii de frontieră nu au permis accesul în Moldova unor noi reprezentanţi ai Rusiei - scriitorul şi scenaristul Dmitri Mitropolskii împreună cu soţia sa. El a sosit la Chişinău la invitaţia organizaţiei civice Dialogum şi a clubului media internaţional Format A3 pentru a ţine o prelegere intitulată Lecţii de istorie în cinematografia şi literatura modernă.

Acesta este al treilea caz de la începutul anului când poliţiştii de frontieră moldoveni nu permit jurnaliştilor ruşi să intre în Moldova. Ei toţi sunt trimişi înapoi sub pretextul standard că nu au întrunit condiţiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat şi nu au putut confirma declaraţiile prin documente.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării