Șeful CSP: Planul este ca în septembrie să avem deja un procuror general
R. Moldova ar putea avea un procuror general cu mandat deplin înainte de alegerile parlamentare din toamnă. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, a declarat că instituția își propune să finalizeze procesul de selecție cel târziu în luna septembrie.

În cadrul unei emisiuni la TV8, Dumitru Obadă a declarat că funcția de procuror general a devenit vacantă la finele lunii mai și la începutul lunii iunie a fost anunțat concursul. Potrivit legii, în maximum șase luni trebuie să fie numit un procuror general cu mandat deplin. Șeful CSP a subliniat că termenul-limită este noiembrie, dar „planul este ca în septembrie să avem deja un procuror general”, transmite Știri.md.
Candidații pot depune dosarele până la 21 iulie, iar în termen de maximum 20 de zile de la această dată urmează să fie publicată lista celor admiși la interviu.
„Presupun că până pe 11 august vom avea deja lista publicată”, a spus președintele CSP.
Între timp, instituția colectează informații despre candidați de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Centrul Național Anticorupție (CNA), dar și de la Comisia medicală. Interviurile ar putea avea loc în perioada 11-15 august, dacă nu intervin impedimente.
Întrebat dacă procesul ar putea fi influențat politic, Dumitru Obadă a afirmat că legislația permite CSP să respingă orice astfel de presiune.
„Avem prevederi legale care ne permit să ne opunem oricăror influențe politice. Ești influențat atât cât permiți singur. Interesul meu este de a asigura legalitatea și legitimitatea proceselor, pentru ca domeniul justiției să se schimbe la față”, a declarat Dumitru Obadă.
Totodată, președintele CSP a menționat că este deschis la critică din partea politicienilor, atâta timp cât aceasta este onestă și constructivă.
„Politicienii au dreptul de a critica, dar trebuie să evite manipularea sau dezinformarea. Justiția operează cu factori și probatorii, iar critica trebuie să fie bazată pe fapte. Până acum nu am avut nicio tentativă de influențare din partea politicului”, a subliniat Obadă.
Funcția de procuror general a devenit vacantă în luna mai, după expirarea interimatului exercitat de Ion Munteanu. Noul procuror general urmează să fie desemnat printr-un concurs organizat de CSP și numit de șefa statului, la propunerea Consiliului.
La 28 mai, Alexandru Machidon, adjunctul șefului PCCOCS, a fost desemnat șef interimar al Procuraturii Generale, după plecarea lui Ion Munteanu la Curtea Supremă de Justiție.