Șeful ANSP explică cum s-au infectat cei 60 de lucrători medicali
Majoritatea lucrătorilor medicali la care a fost depistat COVID-19 nu s-au infectat de la pacienţi, în timpul acordării serviciilor medicale.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a declarat, luni dimineaţa, la un briefing, directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, transmite Știri.md.
El a menţionat că riscul de infectare cu coronavirus pentru lucrătorii medicali este cu mult mai mare, deoarece, pe lângă contactul cu pacienţii, aceştia fac parte din societate şi se pot infecta în viaţa de zi cu zi în afara programului de lucru.
"Ei sunt nevoiţi să meargă zilnic la muncă, fiind expuşi la risc, precum şi sunt pe prima linie şi contactează cu un pacient care poate fi infectat sau deja bolnav. Aceasta nu este o normă, însă acest lucru se întâmplă în întreaga lume, iar medicii sunt principala ţintă a coronavirusului", crede directorul.
Potrivit lui, din 263 de cazuri confirmate de infecţie cu COVID-19, în 60 de cazuri este vorba de lucrători medicali (medici, felceri, asistente medicale, şoferi, infirmiere), însă, potrivit unei anchete interne, doar 9 persoane (4 medici şi 5 infirmiere) s-au infectat la locul de muncă, în urma acordării serviciilor medicale.
"Aceasta reprezintă doar 3,4% din numărul total de cazuri de infecţie cu COVID-19. În 21 de cazuri, angajaţii nu au putut spune clar posibila sursă de infecţie, iar în celelalte cazuri este vorba despre infectarea în societate", a explicat Furtună.
El a spus că Moldova trece treptat la etapa de răspândire locală a infecţiei, prin care trec majoritatea ţărilor din Europa, inclusiv România.
În ultimele zile, se înregistrează doar unul sau două cazuri de import de coronavirus, iar marea majoritate a persoanelor s-au infectat local.
Știri.md reamintește că șeful statului, Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă, a declarat că fiecare lucrător medical și polițist infectat cu COVID-19 va primi din partea statului câte 16.000 de lei.