main logo
673

Securitatea infrastructurii energetice, discutată cu membrii CID NATO

Ministerul Energiei continuă eforturile de consolidare a securității infrastructurii energetice naționale, în contextul provocărilor tot mai frecvente în spațiul cibernetic.

Securitatea infrastructurii energetice, discutată cu membrii CID NATOFoto: Ministerul Energiei

În acest sens, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a avut o ședință de lucru cu reprezentanții Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO), axată pe teme de securitate cibernetică aplicată sectorului energetic, transmite Știri.md.

Discuțiile au vizat identificarea unor direcții concrete de cooperare interinstituțională și regională, în vederea creșterii rezilienței digitale în sectorul energetic, atât în fața atacurilor cibernetice deliberate, cât și în fața riscurilor sistemice tot mai complexe. 

„Trebuie să începem să colaborăm și să creștem conștientizarea cu privire la reziliența sectorului energetic și riscurile cu care ne confruntăm. Republica Moldova este deschisă pentru orice sprijin din partea partenerilor internaționali, care ne pot ajuta în dezvoltarea capacităților în acest domeniu”, a declarat Cristina Pereteatcu, 

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei a mai vorbit și despre infrastructura energetică. Potrivit ei, este una dintre cele mai sensibile componente ale securității naționale și că integrarea unor măsuri moderne de protecție cibernetică este importantă pentru a preveni eventuale disfuncționalități care pot afecta atât consumatorii casnici, cât și economia țării.

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte pentru consolidarea securității cibernetice în sectorul energetic, precum: creșterea rezilienței infrastructurilor critice, instruirea continuă a personalului tehnic, elaborarea și implementarea protocoalelor de reacție rapidă în caz de incidente cibernetice, intensificarea cooperării cu partenerii internaționali – inclusiv NATO – pentru schimb de expertiză și bune practici, precum și promovarea campaniilor de informare publică privind riscurile din spațiul digital.

La rândul lor, reprezentanții CID NATO au reconfirmat disponibilitatea de a sprijini autoritățile din Republica Moldova în promovarea securității cibernetice, prin organizarea de ateliere, sesiuni de instruire, dar și prin facilitarea conexiunilor cu experți internaționali din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării