Se împlinesc 80 de ani de la Ziua Victoriei în Europa
Astăzi, 8 mai, se împlinesc 80 de ani de la capitularea necondiționată a Germaniei naziste în fața Forțelor Aliate, moment istoric care a oprit Al Doilea Război Mondial în Europa, fiind cel mai mare conflict din istorie în care și-au pierdut viața peste 60 de milioane de oameni, militari și civili.

Pacea a venit, însă, odată cu capitularea Japoniei, după bombardamentele nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki (6 și 9 august 1945), armistițiul fiind semnat la 2 septembrie 1945, pe puntea cuirasatului Missouri, transmite Știri.md, cu referire la radiochisinau.md.
Actul de capitulare necondiționată a Germaniei naziste a fost semnat de două ori: la Reims (Franța), la 7 mai 1945, și la Berlin, la 8 mai 1945, ora 23:01, ora Europei Centrale, sau 9 mai, ora Moscovei. Această a doua semnare este considerată ceremonia oficială de încheiere a războiului în Europa și stă la baza celebrării Zilei Victoriei. Diferența de fus orar a făcut ca Ziua Victoriei în Europa să fie la 8 mai în țările occidentale și la 9 mai în Rusia.
La Londra, în 8 mai 1945, sute de mii de oameni s-au adunat în fața Palatului Buckingham, iar regele George al VI-lea și familia regală au ieșit la balcon de șapte ori pentru a saluta mulțimea. Prințesele Elisabeta și Margaret au primit permisiunea să se amestece în mulțime sub anonimat. Elisabeta, viitoarea regină, a spus mai târziu că acea ieșire spontană a fost „una dintre cele mai memorabile nopți ale vieții sale”.