main logo
1326

Scriitorul Vladimir Beșleagă împlinește 93 de ani: Un talent al neamului

Scriitorul, traducătorul, eseistul și jurnalistul Vladimir Beșleagă împlinește astăzi 93 de ani.

Scriitorul Vladimir Beșleagă împlinește 93 de ani: Un talent al neamuluiFoto: IPN

Cu acest prilej, în Parlament i-au fost adresate felicitări, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Astăzi este sărbătorit scriitorul Vladimir Beșleagă – un mare talent al neamului nostru, un om care pe durata carierei sale a dat dovadă de curaj, generozitate, simplitate. Maestre, la mulți ani și multă-multă inspirație!”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței.

Vladimir Beșleagă s-a născut pe data de 25 iulie 1931, în satul Mălăiești, raionul Grigoriopol. Primul său roman, „Zbor frânt” (1966), este recunoscut drept una dintre prozele remarcabile ale perioadei postbelice, unul dintre romanele care au schimbat fața prozei din Moldova.

Vladimir Beșleagă este remarcat pentru utilizarea unor noi tehnici narative, în special în romanul psihologic „Viața și moartea nefericitului Filimon...”, scris în anii '60, dar care a fost publicat abia în 1988.

Maestrul Beșleagă a semnat numeroase tablete, eseuri, reflecții și note memorialistice. A primit Premiul de Stat al RSSM (1978). Este Scriitor al Poporului (1991).

Între anii 1990-1994 a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. A obținut „Ordinul Republicii” (în 1996, pe care l-a recuzat). Manuscrisele mai multor romane („Zbor frânt”, „Ignat și Ana”, „Sânge pe zăpadă” etc.) se păstrează în colecția Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării