main logo
592

Scriitorul Nicolai Costenco a fost comemorat la Biblioteca Națională

O sesiune științifică comemorativă cu genericul „Eu voi veni la voi înmărmurit și tragic…”, dedicată scriitorului Nicolai Costenco a avut loc astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Scriitorul Nicolai Costenco a fost comemorat la Biblioteca Națională

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informare ONU din cadrul instituției gazdă, în colaborare cu Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul în municipiul Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

În alocuțiunea sa, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că evenimentul are drept scop de a pune în valoare creația regretatului scriitor.

Prezent la eveniment, scriitorul Vladimir Beșleagă a afirmat că Nicolae Costenco a fost un om emblematic al culturii noastre, care ilustrează o epocă.  

„S-a format într-un mediu cultural care avea simpatie față de cultura  și civilizația rusă. Însă în perioada regimului totalitar  comunist și stalinist a fost deportat în Siberia. În 1956 a venit la Chișinău la o întâlnire cu studenții și ne-a povestit la calvarul prin care a trecut. În 1968, împreună cu subsemnatul,  a fost propus la Premiul de Stat, însă n-a trecut nici el, nici eu. Abia mai târziu i-au fost răsplătite meritele, dar n-a fost repus în drepturi până la capăt”, a accentuat Vladimir Beșleagă.

La rândul său, scriitorul Vasile Malanețchi, directorul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”  a afirmat că împreună cu feciorul regretatului scriitor, Tache Costenco, au recuperat romanul „Povestea vulturului”, pe care l-au editat. 

„Au mai rămas încă multe romane ale lui Nicolai Costenco scrise în perioada interbelică. Urmează să valorificăm opera regretatului scriitor și, pe lângă romanele sale, să-i  edităm și publicistica din acea perioadă, de la revista „Viața Basarabiei” și numai astfel vom putea recupera opera sa întreagă”, a mai spus Vasile Malanețchi.

Despre viața și activitatea lui Nicolai Costenco au mai vorbit  doctorul în istorie Aurelia Felea, Tache și Tatiana Costenco, fiul și, respectiv, fiica regretatului scriitor.

Nicolai Costenco s-a născut la 21 decembrie 1913 în orașul Chișinău. Studiile primare le face la liceul „B. P. Hasdeu”, iar cele superioare - la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Debutează în 1932. 

În iunie 1941 a fost arestat și condamnat la 7 ani de GULAG. Fiind reabilitat, în august 1956 se reîntoarce în Moldova.  S-a stins din viață la 20 iulie 1993, fiind înmormântat la Cimitirul Central Ortodox din Chișinău. 

Opera sa cuprinde poezii, nuvele, romane, piese de teatru, traduceri, publicistică. 

Deține titlul onorific „Scriitor al Poporului din RSS Moldovenească”, Premiul de Stat al RSSM, „Ordinul Republicii” (2010 - post-mortem). Este membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării