main logo
2376

Scheme de corupere a alegătorilor: Circa 130.000 de cetățeni, vizați

Oamenii legii au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. Detalii au fost oferite de către șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Scheme de corupere a alegătorilor: Circa 130.000 de cetățeni, vizațiFoto: Colaj știri.md

„Au fost realizate măsurile procesuale la adresele unor cetățeni care sunt implicați în coruperea alegătorilor. În contextul scrutinului electoral, am stabilit un fenomen fără precedent în Republica Moldova de finanțare și corupere pentru a perturba procesul electoral. Republica Moldova este subiectul unor atacuri directe care vin din Rusia, una dintre acestea fiind finanțarea ilegală a partidelor și forme de corupție. Astăzi, poliției îi este cunoscut transferuri către circa 130.000 de cetățeni de la o bancă din Rusia, care este supusă sancțiunilor internaționale. Este vorba de o sumă de peste 15 milioane de dolari”, a declarat Viorel Cernăuțeanu în cadrul unui briefing, transmite Știri.md.

Într-un comunicat de presă, IGP menționează că, conform materialelor, persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor, au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțați în ajunul alegerilor prin intermediul grupelor din aplicația Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat precum și să voteze cu opțiunea „Nu” la Referendum. 

Grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitate într-o formă ierarhică bine organizată formată din:

- 130 de lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți) de către președinții de sector, după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială „PromsveazyBank”, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 250.000 ruble = 45.000 lei.

-1.927 de președinți de sector care racolează și dirijează activitatea grupului de activiști și simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către activiști și le transmite liderului teritorial, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25.600 de ruble = 4.600 de lei.

- peste 50.000 activiști care racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate și le transmite președintelui de sector, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25.600 de ruble = 4.600 de lei.

- peste 70.000 simpatizanți aceștia fiind persoanele racolate contra unor sume de bani și instruite să voteze la Referendum cu opțiunea „Nu” precum și candidatul care urmează a fi votat. Aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 5.000 – 10.000 ruble = 900 - 1.800 lei.

Tot în cadrul briefingului, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu un mesaj către cetățenii care și-au oferit datele personale pentru a li se deschide un cont bancar în Federația Rusă.

„Aceste persoane sunt implicate în schemă. Am stabilit cine sunt aceste persoane și sumele de bani primite. Aceste persoane riscă nu numai amendă, ci și riscă să le fie confiscată suma. Asta nu înseamnă că vom merge în Rusia, noi avem dreptul să punem sechestre pe case, mașini și alte bunuri. Nu merită să vă implicți în acestă schemă”, a spus Dragalin.

Totodată, ea îndeamnă ca aceste persoane să coopereze cu organele de drept.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării