main logo
9682

Scandalul lactatelor fără lapte. Cine e milionarul ce controlează afacerea JLC

Compania de lactate JLC, principalul figurant în scandalul legat de calitatea produselor lactate a fost vizitată de experții de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Lactate fără lapte. Cine e milionarul ce controlează afacerea JLCScandalul lactatelor. Cine e milionarul ce controlează afacerea JLC. Foto: mold-street.com

JLC face parte dintr-un imperiu al laptelui cu vânzări de peste 300 de milioane de euro, controlat din Germania de milionarul moldovean Vladimir Jardan.

Controlul vine după rezultatele unei expertize de laborator publicate de logos.press.md care a arătat că dintr-un număr de 126 de probe supuse testelor de laborator, neconformități ai parametrilor de calitate au fost stabiliți în produsele fabricate de câțiva producători autohtoni și doi furnizori de aceste produse din Ucraina, scrie mold-street.com.

ANSA verifică, JLC contestă

În special era vorba de produse lactate de pe rafturile magazinelor noastre, care nu ar conține grăsimi de proveniență animală.

ANSA a anunţat că a fost aprobată "o listă de acțiuni întru elucidarea situației la acești producători în scopul verificării stocurilor de produse și neadmiterii plasării lor în rețeaua comercială fără verificare prealabilă".

Printre produsele cu cea mai mare fracție de grăsimi de proveniență străină se numărau anume cele de la compania JLC, administraţia căreia susţine că datele expertizei nu corespund adevărului.

„Pentru noi e neclar cine a colectat aceste probe și de ce. Suntem foarte revoltați. Am fi făcut și o conferință de presă, dar șefa noastră este în deplasare în Kazahstan. Noi credem că probele au fost falsificate. Vom face ziua ușilor deschise pentru presă și vom arăta totul: de la primirea laptelui, până la produsul finit”, a declarat presei Olga Obuhova, tehnolog șef la JLC.

Pe de altă parte Ion Toma, directorul general adjunct al ANSA susţine că industria laptelui se află în vizorul Agenţiei încă din 2013. „Avem și rezultate neconforme, și amenzi, și produse nimicite”, a afirmat Toma.

Totodată directorul comercial al JLC, Veaceslav Digol susține că procentul de grăsimi străine din produsele supuse expertizei nu s-a calculat din masa totală a produsului, ci din fracția de grăsime. Adică dacă în tabelul apărut în presă, brânza de casă de la JLC are grăsimi străine în proporție de aproape 96%, acestea ar fi fost calculate din totalul de 6% de grăsime al produsului.

Potrivit experților ANSA, companiile care produc lactate se verifică de patru ori pe an, iar ultimul control la JLC ar fi avut loc în toamna lui 2017. 

Imperiul laptelui JLC

De notat că JLC este cel mai mare procesator de produse lactate din Moldova şi ocupă locul patru în topul întreprinderilor în industria prelucrătoare (după cifra de afaceri din anul 2016), potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Ultimul raport financiar făcut public de companie este însă cel pentru anul 2014, când a înregistrat o cifră de afaceri de peste 921 milioane lei. În anii 2015-2016 cifra de afaceri a trecut de un miliard de lei. 

JLC SA (conform datelor din 2016) este deţinută de SRL Logos Grup - 38,04%, Jardi SRL - 18,8%, iar restul de peste 2.700 de mici acţionari. Primele două sunt controlate de milionarul Vladimir Jardan, direc tsau prin compania JLC Investment Gmbh din Germania (în care Jardan are 100%).

La rândul ei JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi. Cifra de afaceri a acesteia era în 2014 de peste 600 de milioane lei.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Cine este Vladimir Jardan

Cifra totată a afacerilor din cadrul grupului JLC (Jardan Lapte Company) se ridică la peste 300 de milioane de euro. Despre Vladimir Jardan care ar sta în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării speciala de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%. 

De notat că actualul şef al Fiscului Sergiu Puşcuţa a fost aproape trei ani manager la JLC.

Încercările noatre de a discuta cu Iurie Jardan, vice-preşedintele JLC-Group, dar şi cu alţi reprezentanţi ai familiei Jardan nu au dat rezultate. 

La acest subiect, citeşte şi:

Studiu alarmant: Cât lapte au produsele lactate din R. Moldova

Explicație privind calitatea joasă a lactatelor din R. Moldova

Scandalul lactatelor cu grăsimi vegetale: ANSA anunță controale

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării