main logo
357

Savanții de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la Chișinău

În contextul Zilei Europei, savanții de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la Chișinău pentru a reconfirma identitatea europeană, păstrând valorile autentice. La conferință, profesorii români Cristian Lupașcu și Mircea Beuran au devenit membri de onoare ai Academiei de Științe din Republica Moldova (AȘM).

Savanții de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la ChișinăuFoto: imagine simbol

„Marcăm Ziua Europei, venim cu noi informații referitor la consolidarea spațiului științific românesc. Noi suntem pentru Europa unită, dar, totodată, păstrând valorile noastre autentice! Prin realizări, prin proiecte comune demonstrăm că spațiul comun științific, cultural îl construim pentru ca, în final, hotarul de pe răul Prut să nu se mai simtă”, a spus președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

Pentru tânărul cercetător Tudor, colaborarea cu semenii din Romania are loc pe mai multe căi.

„În contextul integrării europene și colaborării cu Academia Română, anul acesta deja al treilea an consecutiv organizăm o școală de vară cu genericul „Calea spre descoperiri științifice”. Participă tineri din Republica Moldova și din România. Programul include și vizite în laboratoarele de cercetare”, susține Tudor Braniște, doctor în științe.

Un loc important în programul comun al celor două academii îl au proiectele legate de cercetarea operei înaintașilor. Mihai Eminescu fiind geniul care a promovat prin opera și personalitatea sa ideea europeană.

„Noi sărbătorim acum ceea ce a promovat Eminescu. Prin creația sa genială el a deschis porțile spre Europa și noi, cele două academii: Academia Română și Academia de la Chișinău organizăm și Congresele Mondiale ale Eminescologilor împreună”, a declarat academicianul și eminescologul Mihai Cimpoi.

Un reper de moralitate, patriotism, genialitate - astfel a fost apreciat de Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, marele compozitor George Enescu. Muzicologul de la Chișinău, Ion Gagim, s-a referit la un subiect foarte drag: George Enescu și Basarabia.

„Rezonanța pe care a lăsat-o marele compozitor, rezonanță spirituală, care este vie. George Enescu a plecat, dar, de fapt, el n-a plecat! Un geniu doar vine, geniul nu pleacă niciodată”, afirmă Ion Gagim, membru și corespondent al AȘM.

Cercetările și colaborarea cu savanții din Republica Moldova în domeniul medicinii ale profesorilor din România, Cristian Lupașcu și Mircea Beuran, au fost apreciate cu titlul de Membru de Onoare al AȘM.

„Avem un acord între noi de a dezvolta un segment de handheld, pentru că există și aici, și la noi această structură care se îngrijește de sănătatea populației. Noi suntem împreună și vom lucra împreună în viitor”, spune Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale din România.

La eveniment a participat on-line Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, precum și importanți cercetători din diverse domenii ale cunoașterii.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării