Satoshi: Sunt un susținător al parcursului european al R. Moldova
Susține parcursul european al Republicii Moldova și crede că racordarea legislației țării noastre la legislația UE înseamnă racordarea la un sistem judiciar funcțional, o spune tânărul interpret Satoshi într-un interviu pentru pentru G4Media și ENTR.
„Să dau un exemplu. Tot ce ține de gestiunea colectivă, gestiunea drepturilor de autor, conexe, patrimoniale și de tot soiul, Republica Moldova este nefuncțională. Majoritatea artiștilor nu-și pot asigura existența în baza colectării și activității organizațiilor de gestiune colectivă, pe când România este un exemplu clar prin care interpreții pot să-și asigure traiul din radio, TV”, spune Satoshi, transmite Știri.md.
Totodată, artistul a dezvăluit că este un susținător al parcursului european al țării noastre.
„Republica Moldova trece acum printr-un proces de apropiere de UE. Eu sunt un susținător al parcursul european și recunosc necesitatea și toate avantajele din punct de vedere politic, social, economic și cultural pe care le pot obține statul și oamenii. În același timp nu sunt nici în extrema în care aș recunoaște, aș considera corecte formulările de spațiu cultural comun în sensul UE. În opinia mea, oamenii din Irlanda, Spania, Polonia nu sunt neapărat părți ale unui spațiu cultural comun”, spune interpretul.
„Între Republica Moldova și România s-a produs o depărtare culturală în sensul contemporan al lucrurilor”
În cadrul interviului, Satoshi a vorbit și despre deosebirile culturale dintre Republica Moldova și România. Totuși, tânărul artist crede că genofondul nostru comun va fi un factor puternic de coeziune.
„România și Republica Moldova sunt un spațiu cultural, lingvistic și etnic comun care au împărțit câteva secole de procese relativ similare, fiind despărțite de marile puteri care erau pe atunci în regiune. Din păcate, în ultimii 200 de ani, teritoriul Republicii Moldova a fost sub influența diferitor forme statale ale rușilor, ceea ce a determinat o mutare destul de vizibilă în cultura și comportamentul oamenilor de aici. După revoluția din 1989, când România a abolit regimul comunist, elementul vestic, american, se simte impregnat în cultura bucureșteană cel puțin, mai ales în rândul tinerilor. Astfel, din ambele părți s-a produs o depărtare culturală în sensul contemporan al lucrurilor. În același timp, eu tind să cred că genofondul nostru o să rămână un mare factor de coeziune”, spune interpretul.
Satoshi consideră că aceste influențe în cultura noastră nu sunt până la urmă un lucru rău, întrucât le dă un anumit specific artiștilor din Moldova.
„Specificul pe care îl au artiștii din Republica Moldova în România este capacitatea de a simți lumea într-un alt mod, anume al literaturii ruse, ca să spun așa. Aici deja se întâmplă nu din cauza, dar datorită influenței ruse. Nouă ni se deschide încă un fel de a înțelege lucrurile, de a le reda, de a le gândi. Asta ne face diferiți”, crede tânărul artist.
Pe data de 12 aprilie, Satoshi a lansat cel de-al doilea album, intitulat „+373”.
„Este un album care include 16 piese, niciuna romantică. Sunt pe teme sociale, personale și reflectă identitatea personală și națională. (...) Eu încerc să fiu sincer și încerc să le ofer oamenilor care mă ascultă un sprijin emoțional într-o perioadă stresantă în care ne aflăm, în general ca civilizație din cauza hyper-dezvoltării tehnologice, dar și din cauza contextului geopolitic”, a spus Satoshi în cadrul interviului.