Sate fără apă în plină vară: Cum se descurcă locuitorii din Zahorna și Recești
Locuitorii satelor Zahorna și Recești din raionul Șoldănești se confruntă, și în această vară, cu lipsa acută a apei potabile. În multe gospodării fântânile au secat complet, iar apa este adusă de la distanțe mari - cu roaba, căruța sau în căldări. În timp ce oamenii vor soluții urgente, autoritățile invocă lipsa banilor și spun că singura opțiune viabilă este forarea unei sonde noi, din fonduri externe.

În Zahorna, aproximativ 20 de familii au apă doar câteva săptămâni pe an. În restul timpului, localnicii caută cu disperare izvoare de unde mai pot umple câteva bidoane, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
„Soțul meu aduce apă cu roaba, pune bidoanele și merge departe, că la noi în fântâni nu mai e nimic”, spune o femeie din sat.
Altă localnică se plânge că nu are cu cine lăsa copilul acasă, ca să poată merge la fântână: „Apa pe care o găsim e plină de nisip. Nu putem nici mâncare face”.
Pentru unii, singura soluție e să cumpere apa: „Plătesc trei lei pe o căldare. Aduc câte una-două pe zi, atât ne permitem”.
Situația nu e mai bună nici în Recești, unde cel puțin 16 familii nu primesc apă nici din rețeaua existentă, din cauza poziționării geografice. „S-a pus un hidrofor în vale, dar dacă acolo nu e presiune, la noi nu mai vine nimic”, explică un bărbat.
Oamenii din partea de sus a satelor spun că n-au apă de la Paște. Cei din vale o împart între vecini, dar cantitățile sunt insuficiente.
Pe lângă disconfort, localnicii se plâng și de facturi: „Mi-a venit factura - un cub am consumat, dar de fapt am plătit pe aer. De trei ani nu mă folosesc de rețea și tot trebuie să achit”.
Autoritățile spun că singura soluție este forarea unei sonde noi, care ar urma să asigure cu apă toate cele trei sate ale comunei Dobrușa. Potrivit secretarului Consiliului local, Valentin Odobescu, proiectul este în curs de elaborare.
„Suntem la faza de proiectare. Aproximativ 70-80% din proces este gata. Urmează etapa de identificare a finanțării”, a declarat acesta.
Costurile estimate depășesc un milion de lei, bani care nu există în bugetul local. Până când va fi găsită o soluție, oamenii din Zahorna și Recești vor continua să care apă în bidoane sau să plătească pentru fiecare căldare.