main logo
403

Șase fotoreporteri, în exclusivitate femei, și-au expus lucrările în cadrul unui proiect

O expoziție fotografică, realizată de șase fotoreporteri, în exclusivitate femei, organizată de Asociația Reporterilor ”Oameni și Kilometri” în cadrul unui proiect, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”.

Șase fotoreporteri, în exclusivitate femei, și-au vernisat lucrărileȘase fotoreporteri, în exclusivitate femei, și-au vernisat lucrările

Expoziția cuprinde 60 de lucrări, care a adus în vizorul societății, dar și al autorităților, probleme și tematici precum: strămutarea satelor în urma inundațiilor, drumul laptelui de la producător la consumator, viața cotidiană și provocările persoanelor cu dizabilități, comunitățile de moldoveni și joburile lor în Portugalia, transmite Știri.md

Solicitată de Moldpres, Victoria Bortă, coordonatorul proiectului, a menționat că cele șase participante au fost selectate în cadrul unui program de instruiri și burse, menit să susțină fotografia documentară și fotojurnalismul în rândurile femeilor din R. Moldova. ”Anterior, am organizat mai multe expoziții și am observat că printre participanți sunt mai mulți bărbați. Proiectele fotografice au fost documentate timp de patru luni, fiind realizate sub ghidajul a două renumite fotografe din România – Ioana Moldovan și Ioana Cârlig. Valoarea totală a burselor a fost de 4500 de dolari. O parte din lucrările realizate sunt prezentate în cadrul acestei expoziții, versiunile integrale urmând să fie publicate pe platforma www.oamenisikilometri.md”, a precizat Victoria Bortă.

Jurnalista Tatiana Mitrofan din Soroca a afirmat că a aflat despre acest proiect de pe rețelele de socializare. ”Am participat la cele două etape ale concursului și am obținut o bursă. Am documentat o bibliotecară nevăzătoare de la biblioteca mobilă pentru nevăzători din orașul Soroca. E vorba de Stela Voinițchi, o persoană care și-a pierdut vederea în adolescență și a luat-o de la capăt și a însușit alfabetul Braille. Este foarte bine informată, destul de activă și participă la toate acțiunile culturale din oraș. E pasionată de teatru, flori și scrie versuri. Este un cetățean integru și un exemplu de urmat”, a accentuat Tatiana Mitrofan.

La rândul său, fotojurnalista Nadejda Roșcovan a spus că această documentare i-a oferit posibilitatea să cunoască mai profund prin ce trece o persoană cu dizabilități, care sunt necesitățile acesteia. ”Aliona Stoian este o fată de 29 de ani și suferă de o boală grea -  ataxie spino cerebeloasă tip 2. Este o boală a dezechilibrului. Ea nu se poate deplasa fără sprijin. Ca să poată beneficia de un asistent personal, am făcut mai multe demersuri pentru a-i schimba gradul de dizabilitate. În septembrie i-a fost schimbat gradul de dizabilitate și acum așteaptă să i se ofere asistență personală”, a specificat Nadejda Roșcovan.

Expoziția va fi deschisă până la 31 ianuarie.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării