main logo
1239

Sărbătoarea scrisului și limbii găgăuze a fost organizată la Parlament

O expoziție care pune în valoare patrimoniul cultural și istoric al găgăuzilor a fost inaugurată la Parlament în ajunul sărbătorii „Ana dilimizˮ, ziua limbii și scrisului găgăuz. Expoziția este dedicată personalităților care au contribuit la dezvoltarea culturii, istoriei și limbii găgăuze.

Sărbătoarea scrisului și limbii găgăuze a fost organizată la ParlamentFoto: IPN

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că este un eveniment important. Dacă unei etnii i-ai lua pentru un moment limba, istoria, religia, teritoriul, această etnie ar fi într-un mare pericol, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Sărbătoarea scrisului și limbii găgăuze este marcată pe 27 aprilie, de ziua de naștere a liderului spiritual al găgăuzilor Mihail Çakir (1861-1938). Față bisericească și lider de opinie al timpului, Mihail Çakir a pus în valoare limba, tradiția, istoria – lucruri identitare care marchează orice popor, orice etnie, a menționat Igor Grosu.

Directoarea muzeului de istorie din satul Avdarma, municipiul Comrat, Elena Caramit, a spus că protoiereul Mihail Çakir a devenit un inițiator al slujbei bisericești și tipăririi de cărți în limba găgăuză. A tradus în limba găgăuză Evanghelia și multe alte cărți religioase și a obținut dreptul să desfășoare slujbe în limba găgăuză. Este și inițiatorul primului ziar religios în limba găgăuză.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, a menționat că Guvernul Suediei este bucuros să susțină acest eveniment de promovare a identității găgăuzilor, precizând că prin organizarea evenimentelor și proiectelor dedicate culturii, limbii, istoriei promovăm valorile și patrimoniul. Katarina Fried și-a exprimat încredere că păstrare acestui patrimoniu și a diversității etnice va contribui la o armonizare în societate. Ambasada Suediei rămâne partenerul care va continua să susțină proiectele ce țin de promovarea dialogului și sprijinului Republicii Moldova pe calea ei spre Uniunea Europeană, a menționat diplomata.

La expoziție au fost prezentate panouri informative despre personalitățile marcante ale culturii și istoriei găgăuze, au fost expuse obiecte de artizanat, costume naționale găgăuze. Acestea pot fi văzute  în incinta Parlamentului până pe 19 aprilie.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării