Sandu: Vorbim limba română. Era nefiresc ca în legi să fie scris altfel
Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” va fi promulgat de președintele Maia Sandu pentru a deveni lege.
Șefa statului a recunoscut acest lucru la postul public de televiziune. Președinta Republicii Moldova spune că limba oficială a țării este româna, iar acest adevăr trebuie să se reflecte în Constituție și în legislația națională, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Ieri, Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul potrivit căruia în toată legislația Republicii Moldova sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. De asemenea, vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Șefa statului spune că proiectul va fi promulgat pentru a deveni lege și pentru a restabili un adevăr.
„Imediat ce ajunge la mine pe masă voi promulga această lege și mă bucur că, în sfârșit, s-a rezolvat această problemă. Pentru că noi vorbim limba română și era nefiresc ca în legi, în Constituție, să fie scris altfel. Care este timpul potrivit pentru votarea acestei legi? Nu are nimic denumirea limbii cu ceea ce se întâmplă în stradă. Limba este română și orice s-ar întâmpla în stradă nu are nicio influență asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a spus Maia Sandu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.
În același timp, președinta Republicii Moldova recunoaște că proiectul privind retrocedarea unei clădiri istorice din centrul Chișinăului Mitropoliei Basarabiei, prin derogare de la lege, necesită consultații suplimentare. Maia Sandu recunoaște că proiectul a fost explicat insuficient societății.
„Autorii acestui proiect de lege vor organiza dezbateri publice. Zic să așteptăm și să vedem cu ce se vor încheia aceste dezbateri publice. Să vedem dacă sunt alternative. Relația Republicii Moldova cu România nu poate fi într-o singură direcție și trebuie să recunoaștem că puținele clădiri istorice care au fost reparate în Chișinău, au fost reparate de statul român. Asta nu înseamnă că nu-mi doresc să alocăm bani pentru reparația clădirilor istorice, dar realitatea noastră economică nu ne permite. Sunt de acord, că această inițiativă nu a fost prezentată public corect”, a punctat Maia Sandu.
Printr-un proiect de lege semnat de mai mulți deputați PAS, guvernarea își propune retrocedarea către Mitropolia Basarabiei a clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, în prezent parte a Bibliotecii Naționale. Mitropolia Basarabiei anunță că ultimul proprietar de drept al clădirii a fost Arhiepiscopia Chișinăului, eparhie constitutivă a Mitropoliei Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române. Bunul imobil a fost confiscat abuziv de către regimul sovietic de ocupație.