Sandu, despre reținerea lui Plahotniuc: Este un succes al instituțiilor
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat reținerea fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în Grecia. Șefa statului a subliniat că acest pas reprezintă un succes al instituțiilor implicate, dar a subliniat importanța continuării procedurilor legale.

„Este un succes al tuturor instituțiilor care au muncit la acest capitol, dar, așa cum am spus mai devreme, trebuie să vedem să se facă dreptate”, a declarat Sandu, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.
Ea a precizat că justiția moldovenească trebuie să își facă datoria, iar autoritățile competente se vor ocupa de procedurile de extrădare, asigurând respectarea tuturor pașilor legali.
„Ca să ne bucurăm, trebuie să vedem ca dreptatea să se facă până la capăt”, a adăugat președinta.
Inspectoratul General al Poliției a anunțat ieri, 22 iulie, că fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia. Totodată, unele surse susțin că alături de Vladimir Plahotniuc a fost reținut și fostul deputat PDM Constantin Țuțu.
La scurt timp, jurnaliștii de la zdg.md au scris că cei doi au fost reținuți pe aeroportul din Atena, Grecia, în timp ce încercau să se îmbarce spre Dubai, Emiratele Arabe Unite. Potrivit surselor, Plahotniuc și Țuțu ar fi folosit identități false pentru a călători, iar fostul lider democrat ar fi avut asupra sa un pașaport mexican fals.
Citește și: Noi detalii despre reținerea lui Plahotniuc: Ar fi avut pașaport bulgar
Extrădarea lui Plahotniuc ar putea dura chiar și până la un an, în funcție de deciziile autorităților elene și de strategia de apărare a acestuia. Potrivit avocatului Vadim Vieru, expert în cadrul Asociației Promo-LEX, sunt două căi posibile prin care extrădarea poate avea loc: procedura simplificată – dacă persoana vizată acceptă să fie extrădată, și procedura clasică, care implică o decizie a instanțelor din Grecia.
Ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, a declarat pentru Teleradio-Moldova că mecanismul de extrădare a fost activat imediat după reținere, în conformitate cu regulamentele internaționale.