Sănătate și relaxare: Patru tipuri de saune, într-un complex din țară
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit băile în saune în diverse moduri, iar asiaticii și popoarele Orientului Mijlociu au știut să se bucure din plin de efectele terapeutice ale pietrei naturale introduse în sălile de baie.

Pasionat de saune este cunoscutul om de afaceri și maratonist Dmitri Voloșin, care știe cât de multe beneficii poate oferi mersul la saună, transmite Știri.md.
După ce a tot cutreierat și s-a inspirat din tradițiile țărilor pe care le-a vizitat, el și-a dorit să promoveze și în Moldova cultura acestor băi. Astfel și-a construit patru tipuri de saune, toate în stiluri complet diferite.
„Una din saune se numește „Stejar”. Avem acasă un stejar al familiei, de aceea i-am dat această denumire. Este o saună tradițională. De la 1 ianuarie, am deschis și o saună în stil scandinav. Aceasta are un design de iglu negru. Acum se construiește un complex de băi japoneze, unde se vor afla trei cupole mari, cu apă fierbinte, apă rece și apă caldă”, povestește Dmitri.
Una din sălile de baie te trimite imaginar într-o epocă a primelor civilizații umane.
„Este o baie din epoca Cucuteni-Tripolie”. A existat o astfel de cultură acum 7.000 de ani. Iată în acest stil am construit această saună”, spune antreprenorul.
Deși mulți ignoră efectele vindecătoare ale saunei, Dmitri Voloșin are numeroase argumente pentru a convinge cât de benefic poate fi un astfel de ritual.
„Unul dintre principalele beneficii ale saunei este întărirea sistemului cardiovascular. Chiar și persoanelor care au hipertensiune medicii le recomandă să meargă la saună pentru a-și întări casele sangvine. Oamenilor care se confruntă, în mod constant, cu fluctuații de temperatură, li se eliberează hormonul fericirii, dopamină, serotonină, oxitocină. După aceste băi, oamenii devin mai sănătoși mintal”, spune el.
Indiferent de tipul de saună ales, cele mai importante beneficii sunt aceleași: purificarea corpului de toxine, întărirea sistemului imunitar, relaxarea mușchilor și eliminarea stresului.
Sauna umedă mai are un extra-avantaj: ușurează respirația datorită vaporilor emanați din uleiurile esențiale picurate în încăpere.