main logo
6139

Sâmbăta lui Lazăr 2025: Ce e obligatoriu să faci în această zi sfântă

Sâmbăta lui Lazăr este prăznuită pe 12 aprilie 2025, cu o zi înainte de Floriile ortodoxe. Această zi amintește de învierea lui Lazăr de către Iisus, o minune care prefigurează propria Sa Înviere și anunță începutul Săptămânii Patimilor. Este o sărbătoare cu puternice semnificații spirituale și tradiții românești.

Sâmbăta lui Lazăr 2025: Ce e obligatoriu să faci în această zi sfântăImagine simbol

În fiecare an, cu o zi înainte de Duminica Floriilor, creștinii ortodocși marchează Sâmbăta lui Lazăr, o zi încărcată de semnificații spirituale și tradiții populare. În 2025, Sâmbăta lui Lazăr este prăznuită pe 12 aprilie, transmite Știri.md, cu referire la newsweek.ro. 

Această zi marchează momentul în care Iisus Hristos a săvârșit una dintre cele mai impresionante minuni: învierea lui Lazăr, prietenul Său, mort de patru zile.

Minunea a avut loc în Betania și este considerată o prefigurare a propriei Învieri a Domnului. Prin acest act, Hristos dovedește puterea Sa asupra morții și vestește apropierea Săptămânii Patimilor.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta lui Lazăr

În tradiția românească, Sâmbăta lui Lazăr este și o zi legată de riturile de trecere ale primăverii, fiind asociată cu diverse obiceiuri populare.

În unele zone, fetele merg din casă în casă „cu Lazărul”, purtând o icoană sau o cruce împodobită cu flori și cântând versuri ritualice despre moartea și învierea lui Lazăr. Se crede că această colindă aduce belșug și protecție pentru gospodării.

Tot în această zi, se obișnuiește ca femeile să dea de pomană colaci, fructe sau mâncare gătită în memoria celor adormiți, considerând că sufletele acestora se întorc pentru o clipă acasă, în așteptarea Paștelui.

În unele regiuni, se pregătește și așa-numita „pâine a lui Lazăr”, o pâinică dulce, rotundă, în formă de om, simbolizând trupul lui Lazăr înviat.

O zi de reflecție înainte de Florii

Sâmbăta lui Lazăr vine ca o pregătire sufletească pentru intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, celebrată în Duminica Floriilor.

Este o zi în care credincioșii sunt îndemnați să reflecteze la miracolul vieții și la puterea credinței, dar și să se apropie cu inimă smerită de Săptămâna Mare.

În 2025, cu Sărbătoarea Paștelui prăznuită pe 20 aprilie, Sâmbăta lui Lazăr rămâne un prag simbolic între viață și moarte, între întunericul durerii și lumina speranței.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării